Studija utjecaja na životnu sredinu

Košarac Hrvatskoj: BiH će sudjelovati u procjeni

Ministar Košarac informirao Hrvatsku da će BiH sudjelovati u postupku procjene utjecaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori  
Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2023. u 11:30 Bljesak.info | R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas je službeno obavijestio Hrvatsku da će BiH sudjelovati u postupku procjene uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Naime, ministar Košarac je odgovorio na dopis Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, u kojem su nadležne institucije BiH obaviještene da hrvatska strana provodi postupak određivanja sadržaja studije o utjecaju na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Dostavit ćemo zahtjeve

''U službenom dopisu koji sam uputio Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske, jasno sam naveo da BiH namjerava sudjelovati u postupku procjene uticaja na životnu sredinu, te da ćemo, poštujući rokove, hrvatskoj strani dostaviti naše zahtjeve, primjedbe i ključna pitanja, koja bi trebalo da budu razmotrena u studiji o utjecaju na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori'', poručio je ministar Košarac.

Dodao je da se, u skladu s procedurama, obratio i Ministarstvu vanjskih poslova BiH da i ono putem diplomatsko-konzularne mreže dostavi službeni odgovor BiH hrvatskoj strani.

''Nakon što smo pravovremeno učinili prvi potrebni korak, sada inzistiram na maksimalnom angažmanu i tražim od Ekspertskog i Pravnog tima da, poštujući definirani rok, dostave adekvatno pripremljene zahtjeve, primjedbe i pitanja koja ćemo uputiti hrvatskoj strani'', naglasio je ministar Košarac.

Dodao je da će članovi Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru naredni tjedan boraviti u Novom Gradu.

Razgovor

Ministar Košarac također je najavio da će idući tjedan obaviti razgovor s nadležnim institucijama iz Federacije BiH, nakon što ranije obavio konzultacije s institucijama Republike Srpske u Banja Luci.

''Očekujem da ćemo kroz dogovor i angažman resornih entitetskih institucija u narednih deset dana krenuti s istraživanjem terena na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH. Naš prioritet je da sačuvamo zdravlje našeg stanovništva i životnu sredinu. Nećemo odustati od aktivnosti na sprječavanju namjere Hrvatske da na Trgovskoj gori gradi sporno odlagalište'', zaključio je ministar Košarac.

Podsjetimo, jučer je navedeno iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije dostavljena nikakva informacija od Hrvatske vezano za studiju o Trgovskoj gori.

Sav otpad na granici

Podsjetimo, jučer su Nezavisne novine objavile su detalje doklumenta kojem su u posjedu da Hrvatska na lokaciji Trgovska gora u općini Dvor na Uni, koja je 800 metara zračne linije udaljena od Novog Grada u BiH, pored radioaktivnog, planira odlagati i medicinski, industrijski, vojni, službeni i javni otpad.

Naime, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško uputio je Upravi za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske informaciju sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o utjecaju na okolinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, koju je Ministarstvo objavilo 6. veljače ove godine. 

Kopirati
Drag cursor here to close