Ured za razmatranje žalbi

Koliko se i zbog čega se žalimo?

Tijekom rada na projektu konstatirano je da svako kašnjenje u donošenju odluke po žalbi direktno utječe na produžavanje vremena za okončanje postupaka javnih nabavki
Gospodarstvo / Flash | 13. 10. 2022. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kašnjenjem rada Ureda za žalbe, kasne i javne nabavke, pokazala je Analiza rada Ureda za razmatranje žalbi.

Dana 12.10.2022. u Sarajevu je održana prezentacija rada na projektu „Analiza rada Ureda za razmatranje žalbi BiH“ . Projekt se realizira u okviru projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije (ACFC)“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator, te Transparency International BiH (TIBiH) i Centar za razvoj medija i analize (CRMA) kao partneri na projektu.

Rad na projektu se radi od strane Udruženja profesionalaca trenera i službenika za javne nabavke u BiH.

Tri godine analize

Na održanoj fokus grupi sudjelovali su zainteresirani predstavnici ugovornih organa, kojima su prezentirane aktivnosti na projektu i zapažanja do kojih se do sada došlo.

Analizom rada u prethodne tri kalendarske godine došlo se do podataka koji ukazuju na probleme u radu Ureda za razmatranje žalbi BiH. Između ostalog konstatirano je da je u 2019. godini zabilježen neznatan pad zaprimljenih žalbi od 11,55% u odnosu na 2018. godinu. Vrlo izvjestan zaključak je da je pad broja zaprimljenih žalbi je uzrokovan neusvajanjem proračuna za 2019. godinu (usvojen je krajem prosinca 2019. godine) što je rezultiralo manjim obimom nabavki kod ugovornih organa a samim tim i manjim obimom žalbi.

U 2019. godini broj žalbi podnesenih pred URŽ iznosio je 3.230. Prema Izjavi o odgovornosti i ostvarenim ciljevima, URŽ BiH je u 2019. godini zaprimila 3.230 žalbi, od čega je ukupan broj riješenih žalbi 3.025, a broj neriješenih žalbi koje su zaprimljene 2019. godine i nisu riješene zbog vremena kompletiranja je 205. Broj žalbi koje su prenesene iz 2018. godine i riješene u toku 2019. godine iznosi 244. Od ukupnog broja riješenih žalbi u toku 2019. godine broj uvaženih žalbi je 1.232.

Tijekom 2020. godine, ponovo je porastao trend zaprimljenih žalbi za 15,5% u odnosu na 2019. godinu. U 2020. godini broj žalbi podnesenih pred URŽ iznosio je 3.868. U 2021. godini broj žalbi podnesenih pred URŽ iznosio je 3.782. U odnosu na 2020. godinu zabilježen je pad od 10,22%. Pad broja zaprimljenih žalbi je uzrokovan neusvajanjem proračuna za 2021. godinu što je rezultiralo manjim obimom nabavki kod ugovornih organa a samim tim i manjim obimom žalbi.

Kašnjenja

Tijekom rada na projektu konstatirano je da svako kašnjenje u donošenju odluke po žalbi direktno utiče na produžavanje vremena za okončanje postupaka javnih nabavki, a što na kraju može uzrokovati nemogućnost institucija da nabavke potrebne radove, robe i usluge. Uspostavljeno praćenje, mjerenje i izvještavanje o rokovima rješavanja žalbi unutar URŽ BiH ne osigurava pouzdane podatke.

Analizom iskustava ugovornih organa može se izvesti zaključak da ugovorni organi i ponuđači u BiH očekuju od URŽ-a pružanje blagovremene pravne zaštite u postupcima javnih nabavki. U slučajevima kašnjenja URŽ-a u rješavanju žalbi u postupcima javnih nabavki, ugovorni organi i ponuđači nemaju određeni djelotvorni mehanizam za ubrzanje rješavanja žalbi.

Rad na analiziranju procesa unutar ovako važne institucije se nastavlja i u narednom periodu, o čemu će javnost biti informirana pravovremeno, navodi se u priopćenju

Kopirati
Drag cursor here to close