Pomoć

Žalbe iz Ureda za žalbe: Zatrpani predmetima, traže nove radnike

Predloženo je, naime, da budu zaposlena četiri stručna savjetnika za pitanja javnih nabavki, te po jedan referent za finanscjsko-računovodstvene poslove...
Gospodarstvo / Posao | 28. 10. 2021. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Uredu za razmatranje žalbi BiH pristiže sve više žalbi, pa ih je tako 2015. bilo 2.011, a prošle čak 3.868, što je jedan od razloga da zatraže povećanje broja radnika, te namjeravaju da ih zaposle još sedam, a to bi predstavljalo godišnji trošak od 232.000 KM.

 

Nova mjesta

Predloženo je, naime, da budu zaposlena četiri stručna savjetnika za pitanja javnih nabavki, te po jedan referent za finanscjsko-računovodstvene poslove, referent za administrativno-tehničke poslove, odnosno vozač, te referent za arhivu - arhivar.

Pritom, predloženo je da se novac potreban za novo zapošljavanje na ime bruto plaća i pripadajućih naknada, sa uključenim porezima i doprinosima, osigura iz budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

U prijedlogu se ističe da razlozi za donošenje ove odluke proizlaze iz potrebe da se izvrši prioritetna popuna dijela upražnjenih radnih mjesta, sistematiziranih Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Kancelariji.

Konkretno, po Pravilniku, sistematizirano je 55 radnih mjesta, a broj zaposlenih trenutno iznosi 33.

"To je nedovoljno za ostvarivanje programskih zadataka i predstavlja zanemarljiv broj u odnosu na planirani broj, a posebno u odnosu na obim poslova  i poštivanje zakonskih rokova u kojim se poslovi iz naše nadležnosti moraju izvršavati, a što je sa ovako malim brojem izvršilaca vrlo teško realizirati", istakli su iz Ureda.

Požalili su se da od 2015. godine do danas imaju konstantno isti broj zaposlenih sa minimalnim odstupanjima (porodiljsko odsustvo, neplaćeno odsustvo, sporazumni raskid).

Već četiri zahtjeva

Iz Ureda podsjećaju da su do sada podnijeli već četiri zahtjeva za dodatno zapošljavanje - u 2016,  2017. 2018. i 2020. godini. Požalili su se da su im sadašnji radnici opterećeni.

"Uprkos slabostima, na koje ne može uticati Ured, ovo tijelo je uspjelo postići postavljene kratkoročne i srednjoročne ciljeve planirane u strateškim dokumentima, ali samo zahvaljujući izvanrednim naporima zaposlenih, koji su istovremeno radili više poslova i u radnom vremenu i izvan radnog vremena, a što  ima za posljedicu opterećenje zaposlenih", ističe se u Prijedlogu odluke.

Pitanje nedostatka osoblja u Uredu, dodaje se u ovom prijedlogu, ima značajan utjecaj na nivo efikasnosti, posebno ako se ima u vidu broj primljenih žalbi.

Iz Ureda za razmatranje žalbi BiH, u odgovoru na naša pitanja, potvrđuju da je, shodno  Pravilniku o unutrašnjoj  organizaciji, sistematizovano  55 radnih mjesta, a broj zaposlenih u izvještajnom periodu iznosi prosječno 60 odsto, tj. 33 zaposlena. Broj žalbi se, dodaju, povećavao proteklih godina.

"Naime, od 2015. do 2020. zabilježen je trend rasta zaprimljenih žalbi: 2015. godine -  2.011, 2016. godine - 2.684, 2017. godine - 2.901, 2018. godine - 3.652, 2019. godine - 3.230, te 2020. godine - 3.868", rekli su iz Ureda u izjavi za "Nezavisne novine".

Kopirati
Drag cursor here to close