Povratak

Kafići krenuli s radom u Republici Srpskoj

"Ugostitelji su spremni za početak rada, očistili su lokale, napravili razmak između stolova i tako dalje. Dobro je što se počinje raditi, te što će se raditi i unutar objekata i to do 22 sata.''
Gospodarstvo / Flash | 11. 05. 2020. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč gubitku koji smo bilježili u proteklim tjednima te smanjenom obujmu posla koji nas očekuje u predstojećem periodu, cijene usluga nećemo mijenjati, poručuju iz branši koje u Sprskoj danas počinju s radom, kao što su privatne stomatološke ambulante, ugostiteljski objekti, frizerski saloni itd.

Uvjeravaju predstavnici ovih djelatnosti da su njihovi zaposleni spremni da rade po novim pravilima, čiji je cilj zaštita od zaraze, te pozivaju svoje goste odnosno mušterije da se i oni ponašaju odgovorno, pišu Nezavisne novine.

Razmak među stolovima

Uvažena je inicijativa Unije udruženja poslodavaca RS, tako da ugostiteljski objekti mogu da rade u periodu koji ne narušava početak zabrane kretanja, odnosno do 22 sata, s tim što ugostitelji mogu posluživati goste i unutar objekata. Obradovalo je to predstavnike ove branše, koji kažu da cijene neće korigirati.

"Ugostitelji su spremni za početak rada, očistili su lokale, napravili razmak između stolova i tako dalje. Dobro je što se počinje raditi, te što će se raditi i unutar objekata i to do 22 sata. Naravno, neće biti posla kao što je bilo. Međutim, ne vjerujem da će biti korekcije cijena", uvjera u izjavi za "Nezavisne" Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj.

Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije RS, ističe da zasad neće biti povećanja cijena usluga ni u ovoj djelatnosti. Ovakav način rada, uz poštovanje svih propisanih mjera, kako je potvrdio, bit će sporiji od uobičajenog, te će se odraziti i na prihode, ali je sigurnost zaposlenih i pacijenata na prvom mjestu.

"Što se tiče pacijenata, oni su dužni da se telefonski ili elektronski zakažu u privatne stomatološke ordinacije. Bit će im postavljeno nekoliko pitanja, poput toga imaju simptome li respiratorne infekcije, da li su u posljednjih 14 dana bili u kontaktu sa osobama koje su covid pozitivne ili su bile u karanteni. Ukoliko su svi odgovori negativni, bit će im zakazana intervencija", pojašnjava Dabić.

Po dolasku u ambulantu pacijentima će biti mjerena tjelesna temperatura, a uslijedit će i obavezno pranje i dezinfekcija ruku, s tim što će u čekaonici sjediti sve vrijeme s maskama i rukavicama, koje su dužni ponijeti.

"Što se tiče liječnika, odnosno stomatologa, oni će imati zaštitni vizir, specijalne zaštitne maske koje daju daleko veću zaštitu od klasičnih kirurških maski, zatim jednokratne rukavice, te naravno radnu uniformu, koja se mijenja nakon svakog dana", pojasnio je Dabić.

Dragica Arsić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara grada Banja Luka, kaže da imaju svu potrebnu opremu, gdje spadaju, recimo, ulazni otirači, dezinfekcijska sredstva, maske, rukavice i tako dalje.

"Svi će prije usluge morati da se najave telefonom te će biti pitani jesu su imali temperaturu, kašlju li, kišu i slično. Ukoliko imaju takve simptome, ne mogu dobiti uslugu. Maske i rukavice su obavezne", navela je Arsićeva, koja dodaje da je riječi bilo i o cijenama usluga, koje, kako je istaknula, zasad neće biti mijenjane, ali bi se to moglo dogoditi kasnije, odnosno sljedećeg mjeseca.

Kreće i u Federaciji

Dejan Mijić, predsjednik Udruženja poslodavaca prometa i veza Republike Srpske, kaže da počinje prometovati tek 10 do 20 posto linija, prije svega gradskih i prigradskih.

"Mi smo svjesni da ćemo u ovom periodu ostvariti nove gubitke, ali nam je jasno da pokretanje ostalih grana zavisi od gradskog i prigradskog prijevoza", naveo je Mijić i dodao da cijene karata na gradskim i prigradskim linijama zasad ostaju iste.

Inače, kako je priopćeno iz Unije udruženja poslodavaca RS, radno vrijeme priređivača igara na sreću, koji takođe počinju s radom, organizira se u periodu koji ne narušava početak zabrane kretanja (do 22 sata). Između ostalih, omogućen je od danas i rad predškolskih ustanova, restorana, roštiljnica, auto-škola, teretana na otvorenom itd. Ublažavanje mjera slijedi i u FBiH.

"Planiramo da od 14. svibnja popustimo određene mjere, a one se tiču omogućavanja javnog gradskog prijevoza i prijevoza općenito, otvaranja vrtića, otvaranja stomatoloških ordinacija i određenih sportskih aktivnosti na otvorenom, te broja osoba koje mogu boraviti unutar zatvorenih prostora koji bi omogućili našem hotelijerstvu i turističkom sektoru da počne korak po korak raditi", najavio je Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Nakon toga, Čerkez, koji je i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH, osvrnuo se i na otvaranje kafića i restorana.

"Za sad je izvjesno da bi moglo doći do otvaranja bašta, dakle govorimo samo o otvorenim prostorima. U narednoj fazi, onoj posljednjoj, bismo krenuli u otvaranje tržnih centara, zatvorenih prostora pa i određenih fitness-centara", rekao je on.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske radi na pripremi uputstava za rad unutar i izvan ugostiteljskih objekata, kao i za ostale poslovne subjekte koji poslije ublažavanja mjera mogu početi s radom.

Potvrdio je to Branislav Zeljković, vršitelj dužnosti direktora Instituta, koji je pojasnio da će jasno biti definirani udaljenost, upotreba osobne zaštitne opreme, način dezinfekcije, čišćenja i klimatizacije, kao i sve ostalo što je neophodno za rad tih poslovnih subjekata.

Kopirati
Drag cursor here to close