Veliki problem

Javne nabavke i ugovori: Glavni izvor korupcije i nepotizma

Gospodarstvo / Flash | 13. 09. 2016. u 18:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javne nabavke su najakutniji problem institucija BiH i nužno ga je sustavno rješavati i mijenjati dosadašnji način rada, ali i istražiti odgovornost rukovoditelja, upozorili su članovi Komisije za financije i proračun Doma naroda Parlamenta BiH, piše Glas Srpske.

Komisija bi sutra trebala razmatrati revizorske izvještaje institucija koje su za rad u prošloj godini dobile mišljenje s rezervom i s rezervom uz skretanje pažnje, a riječ je o ministarstvima inostranih poslova, obrane i komunikacija i transporta, Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, Upravi za neizravno oporezivanje i Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. Propusti u vezi sa javnim nabavkama i ugovorima o djelu zajednički su za sve ove institucije, a ti aranžmani označeni su u stručnoj javnosti i kao glavni izvor korupcije i nepotizma.

Predsjedavajuća Komisije za financije i proračun Ljilja Zovko smatra da su javne nabavke jedan od najvećih problema institucija BiH i da su neophodne korjenite promjene.

''Revizori otkriju probleme i na institucijama je da ih isprave. Imam utisak da se na tom polju nedovoljno radi iako postoje pozitivni pomaci. Nema potrebe da revizori svake godine kontroliraju institucije koje su dobile pozitivno mišljenje, dok za one koje godinama bilježe propuste mora biti pronađen način da budu sankcionirane i da odgovaraju i oni koji su prouzrokovali i odgovorni za propuste. Svaki privatnik bi bio presretan da mu revizija otkrije probleme i on bi sigurno onoga tko ih pravi sklonio s tog radnog mjesta jer ne radi dobro. S institucijama to nije slučaj, već iz godine u godinu ponavljaju propuste'', istakla je Zovko.

Naglašava da se javni novac ne može koristiti kao da je ničiji.

''Zalažem se za donošenje zakona o parlamentarnom nadzoru. Ne može se tolerirati da neko godinama radi na određenim poslovima i da institucija u kojoj radi nema mogućnosti da ga pomjeri s tog posla iako je napravio propuste. Smatram da bi se morala izvršiti provjera znanja nekih ljudi, certifikacija i da iz godine u godinu nemamo situaciju da se bilježe silni propusti u institucijama koje troše više od polovine budžetskog novca'', rekla je Zovko.

Član Komisije za proračun i financije Dragutin Rodić naglašava da je krajnje vrijeme za poduzimanje mjera.

''Kritične točke su javne nabavke i ugovori o privremenim i povremenim poslovima. To su stvari koje se mogu ispraviti. Komisija će nakon razmatranja izvještaja i saslušanja čelnika institucija ići ka Domu naroda s preporukama da budu usvojene mjere za otklanjanje nedostataka. Vjerojatno ćemo poslije posjetiti te institucije i kontrolirati da vidimo da li je išta urađeno'', rekao je Rodić.

Dodao je da je od 2002. godine, od kada postoji Ured za reviziju institucija BiH, bio ogroman broj negativnih izvještaja, a da se sada ta brojka svela na šest institucija s mišljenjem s rezervom.

''Treba fokus staviti na reviziju učinka kako bi se vidjelo da li institucije rade na osnovu preporuka revizora i da li administracija koja broji više od 22.000 zaposlenih dovoljno efikasno radi za novac koji troši'', istakao je Rodić.

Institucije koje su dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje i mišljenje s rezervom veliki su korisnici koji troše 53 posto novca iz budžeta, a lani su potrošile 470 milijuna KM. Revizori su za prošlu godinu izdali 530 preporuka, što je 15 posto više nego godinu ranije.

Na pitanje da li će Komisija predložiti neke drastičnije mjere, kao što je kresanje proračuna institucijama koje godinama ne prave pomake kada je riječ o revizorskim upozorenjima i nalazima, Dragutin Rodić je kazao da ne vjeruje da će biti takvih prijedloga.

''Ranije je bilo takvih inicijativa, ali one nisu nikada dobivale podršku'', istakao je Rodić.

Kopirati
Drag cursor here to close