Nije lijek, ali pomaže

Izdvaja se 90 000 KM za podršku marginaliziranim ženama u razvoju biznisa

Gospodarstvo / Flash | 05. 10. 2016. u 17:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Livno i USAID/PPMG - Program podrške marginaliziranim grupama pružit će podršku marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa, zbog čega je u srijedu u Livnu potpisan ugovor kojim su se za ovu populaciju općina Livno i USAID/PPMG, obvezali izdvojiti ukupno 90 000 maraka.

Ugovor je u ime Općine potpisala predstojnica Ureda načelnika Livna Silvija Brčić, dok je ispred USAID-ovog programa to učinio direktor Programa za podršku marginaliziranim grupama Jasmin Bešić.

Novinarima je o programskim ciljevima podrške marginaliziranim grupama USAID-a govorila konzultantica Amila Dedić istaknuvši spremnost građana i građanki da idu u potragu za radnim mjestom, tako što će otvarati svoje zadruge, male obrte i mala poduzeća koja će omogućiti zaposlenje njima i njihovim najbližima, te kasnije susjedima i široj zajednici za opću korist.

Program je, kako kaže, zamišljen da za svaku marku koju izdvaja USAID, toliko sredstava treba izdvojiti i lokalna zajednica. Prema njezinim podacima, do sada se na njihov javni poziv prijavilo više od 30 posto lokalnih zajednica na prostoru BiH.

Program podržava pokretanje i razvoj biznisa ženama žrtvama nasilja, osobama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, te nezaposlenim mladim ženama. Pomoć je prije svega usmjerena marginaliziranim grupama žena jer nepovoljan položaj žena i poražavajuće statistike o učešću žena svakodnevno dovode žene na margine društva, rečeno je na konferenciji za novinare.

Iako poduzetništvo nije univerzalan lijek za sve nastale promjene i probleme, ono je svakako dio rješenja, a ova općina ima mnogo mladih žena koje treba pretvoriti u buduće poduzetnice i pokretače novih procesa, kazala je konzultantica USAID-a Amila Dedić.

Programom su zadovoljni i iz Općine Livno, posebice što je ta općina jedna od devet općina u BiH koje zadovoljavaju kriterije tog programa.

Po riječima predstojnice Ureda načelnika općine Silvije Brčić, prvi korak nakon potpisivanja ugovora su tehničke pripreme i raspisivanje javnog poziva.

Osim toga, ovo je još jedan projekt koji će pružiti priliku nezaposlenima, kao i onima koji do sada nisu imali priliku pokazati sve ono što znaju i pretvoriti to u nešto konkretno.

Kopirati
Drag cursor here to close