MMF piše

Institucije BiH ne žele smanjiti broj zaposlenih i plaće u javnom sektoru

Gospodarstvo / Flash | 26. 07. 2017. u 06:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalni fiskalni okvir BiH za razdoblje 2018-2020, koji je trenutno na razmatranju u Vijeću ministara BiH, krši sporazum koji je BiH potpisala s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer predviđa povećanje javne potrošnje na uštrb investicija, objavile su Nezavisne novine.

Navodi se kako ovo proističe iz pisma koje je Nadeem Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH, u ponedjeljak uputio Vjekoslavu Bevandi, ministru financija i trezora BiH, te Denisu Zvizdiću, predsjedatelju Vijeća ministara BiH, entitetskim premijerima, kao i ministrima zaduženim za financije na sve tri razine vlasti.

U pismu ih je oštro upozorio da globalni fiskalni okvir u dijelu koji se odnosi na srednjoročni okvir za potrošnju institucija BiH nije u skladu s produženim aranžmanom s MMF-om. Pojednostavljeno rečeno, iz pisma se vidi da institucije BiH ne žele provesti reforme u oblasti smanjenja zaposlenih u javnom sektoru i visine njihovih plaća, kao i u pogledu smanjenja potrošnje na robu i usluge, iako su se na to obvezali, ne samo prema MMF-u nego i prema EU kroz Reformsku agendu, ali i Svjetskoj banci, koja pomaže institucijama u BiH pri naporima za reformu javnog sektora.

Ilahi je upozorio kako je smanjivanje broja zaposlenih u institucijama BiH i entitetskim vladama planirano s ciljem otvaranja prostora za jačanje rasta, uz istovremeno održavanje srednjoročne fiskalne stabilnosti, te je naglasio kako je to jedan od ključnih ciljeva produženog aranžmana.

"Tekući prijedlog globalnog fiskalnog okvira i povećanje plaća za policijske službenike su jasno suprotni programskom cilju i stvorit će dodatne prepreke za završavanje prvog pregleda u okviru programa MMF-a i rezultirati dodatnim odlaganjima", naglasio je Ilahi.

U pismu je navedeno pet oblasti koje se odnose na potrošnju u javnim institucijama, a koje su za MMF sporne. Prva od pet oblasti odnosi se na upozorenje da BiH ne prekrši obvezu da smanji zaposlenost u javnom sektoru i da zamrzne nominalne plaće počevši od 2018. godine. U drugoj se upozorava da se kasni s izradom operativnog plana za smanjenje plaća od 2018. do 2020. godine te da je to potrebno završiti "što je prije moguće".

"Svjetska banka je otkrila da se prosječne plaće i promjene plaća tijekom karijere radnika u velikoj mjeri razlikuju u različitim grupama zanimanja", navedeno je u pismu.

Napomenuto je da se plaće mogu povećavati za pojedinačne grupe, poput policijskih službenika, samo ako se drugim grupama za isti iznos plaće smanje.
"Struktura plaća trebala bi biti sustavno racionalizirana, umjesto da se pojedinačne grupe, kao što su policijski službenici, izdvajaju za povećanje plaća. Ukupni okvir za platni fond treba da se poštuje", naveo je Ilahi.

Dalje, Ilahi upozorava da je u globalnom okviru previše novca iz neizravnih prihoda, odnosno od PDV-a i carina, predviđeno za nabavku robe i usluga. Plan da se za tu stavku izdvoji čak 180 milijuna maraka na godišnjoj razini, u odnosu na 155 milijuna iz 2016, Ilahi je nazvao "pretjeranim".

"Osoblje MMF-a ne vidi razlog za povećanje udjela institucija BiH u prihodima od neizravnog financiranja tijekom srednjoročnog razdoblja", naveo je Ilahi, prenose Nezavisne novine.

Također je upozorio nadležne da deficit ne smije prijeći 60 milijuna maraka na godišnjoj razini, uz napomenu da bi izvršenje proračuna realno moglo donijeti i suficit. I konačno, u petoj oblasti se ističe da sve uštede koje budu ostvarene smanjenjem javne potrošnje trebaju biti usmjerene na investicije, koje će dovesti do povećanja ekonomskog rasta za cijelu zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close