Po prvi put

Gradski vijećnici odlučuju: Hoće li Mostar dobiti uređaj za mjerenje buke?

Uređaj vrijedan 10.000 KM do sada nisu imali, a koristili su jedini dostupni koji je bio u vlasništvu MUP-a HNŽ.
Gospodarstvo / Flash | 04. 12. 2023. u 15:24 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspekcija zaštite okoline Grada Mostara zatražila je od Grada Mostara novac za nabavu uređaja za mjerenje jačine i visine zvuka.

Naime, uređaj vrijedan 10.000 KM do sada nisu imali.

Tuđi i pokvaren 

Kako navode, koristili su jedini dostupni koji je bio u vlasništvu MUP-a HNŽ. No, i on se pokvario.

Inspekcija je tako ostala bez jedinog uređaja te ne može utvrditi prekoračenje jačine zvuka u objektu i izvan njega.

Svoj zahtjev iznijeli su u prijedlogu Proračuna Grada Mostara za 2024. godinu, a koji će se u petak naći u rukama gradskih vijećnika.

Kako su naveli iz Inspekcije, reakcija je to na stalne zahtjeve građana usmjerene na kontrolu buke koja se emitira iz ugostiteljskih objekata smještenih u gusto naseljenim dijelovima Grada.

"U nedavnom razgovoru s Ombudsmanima FBiH za zaštitu prava građana, pokazalo se da je veći broj prijava koje oni dobivaju fokusiran na visoke nivoe buke iz ugostiteljskih objekata", istaknuli su iz Inspekcije.

Tužba protiv Grada 

Podsjetimo, u svibnju 2023. godine na sjednici Gradskog vijeća neovisna vijećnica Boška Ćavar najavila je kolektivnu tužbu građana protiv Grada Mostara zbog buke iz ugostiteljskih objekata.

Ćavar je pokrenula i inicijativu da se napravi mapa buke u gradu te da se omogući građanima miran život.

Zakon o zaštiti od buke na snazi je u HNŽ-u i Gradu Mostaru propisuju dozvoljene razine buke, mjere zaštite i njihova primjena, vrijeme provođenja mjera zaštite od buke, praćenje i kontroliranje buke, kao i tko je nadležan za nadzor te kolike su novčane kazne.

Člankom 8. ovog zakona, predviđaju se karte buke, a županijska gradska i općinska tijela uprave nadležna za poslove prostornog planiranja u okviru svoje nadležnosti osiguravaju izradu karata buke za predviđanje, bilježenje i praćenje razine buke.

Kazne 

Već ranije smo pisali kakva je procedura ako vam smeta buka.

''Po prijavi građana o buci u ugostiteljskim objektima inspektor zaštite okoliša izvrši inspekcijski nadzor u ugostiteljskom objektu – kontrolu ugradnje limitatora u sustav ozvučenja. Ako ugostiteljski objekt ne posjeduje limitator glazbe u sustavu ozvučenja, inspektor naloži ugradnju limitatora u sustav ozvučenja te za isto pribavljanje uporabne dozvole. Navedene radnje vrše kuće koje su ovlaštene za obavljanje te djelatnosti. Nakon isteka roka koji je naveden rješenjem, inspektor vrši kontrolu postupanja po rješenju'', kazali su za ranije Bljesak.info iz Inspekcije zaštite okoline Grada Mostara.

Dodali su i kako je za ovu vrstu prekršaja predviđena novčana kazna od 1.500 KM do 3.000 KM za vlasnike ili korisnike ugostiteljskih objekata.

Također, ranije smo pisali i o nedostatku uređaja za mjerenje buke, a čini se kako bi se napokon nešto moglo promijeniti.

Sve je u rukama gradskih vijećnika, a odluku ćemo morati pričekati do petka.

Kopirati
Drag cursor here to close