Promjene trendova

Filmske ekipe i svjetsko prvenstvo u ribolovu spašavaju čapljinski turizam

Gospodarstvo / Flash | 24. 10. 2013. u 09:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvih pola godine, pa čak i sedmi mjesec, nisu obećavali ništa dobro čapljinskom turizmu. Na vidiku je bio podbačaj, a time i promjena trenda započetog prije šest godina, odlika kojeg je kontinuiran porast broja noćenja.

Govoreći o neuobičajenim kretanjima direktor hotela ''Mogorjelo'' Dragan Kulić ističe kako je sezona počela kasno, dosta kasnije nego prošle godine.

''Negdje krajem srpnja i početkom kolovoza došlo je do preokreta, bilježimo porast broja posjetitelja i broja noćenja u odnosu na prošlu godinu. Tome su doprinijeli neki posebni događaji, kao što su Svjetsko prvenstvo u sportskom ribolovu, radionica Crvenog križa, dolazak filmskih ekipa...

Isto tako uočljiv je porast broja gostiju iz Kine, Japana, Južne Amerike i Francuske, pa očekujemo da će i broj noćenja biti na razini prošle godine'', govori Kulić.

On podvlači kako je lipanj po broju noćenja bio nešpto slabiji, a srpanj puno slabiji.

''Mislim da je to ciklična pojava kakve se događaju u turizmu, jednostavno u pojedinim razdobljima dođe do teško objašnjivog pada. Uz porast broja gostiju iz doskora egzotičnih zemalja, primjetan je još jedan trend - Čapljina postaje filmski grad'', dodaje Kulić.

Počelo je snimanjem Konjanika u Počitelju prije desetak godina, pa Cirkusa Columbia Danisa Tanovića prije pet godina, a nastavilo se aktualnim snimanjem još jednog, a moguće i dva filma do kraja gpodine, čija imena Kulić za sada drži u tajnosti.

Čapljina očito postaje atraktivna filmskim ekipama. Ovih dana se vraća filmska ekipa Emira Kusturice za nastavak snimanja, a za prvu polovicu studenog dogovoren je boravak još jedne filmske ekipe koja će snimati na području Čapljine, Počitelja, Mostara i Neuma.

Prema riječima Dragana Kulića, direktora čapljinskog hotela ''Mogorjelo'', filmske zvijezde koje su u svijetu filma stekle veliku popularnost na cijeloj zemaljskoj kugli, poput Monice Bellucci, poželjni su gosti.

''Nema nikakvih posebnih prohtjeva, radi se o običnoj osobi, vrlo ugodnoj, rekao bih čak jednostavnijoj od nekih običnih turista'', govori Kulić o Monicci Bellucci.

Kopirati
Drag cursor here to close