Dobra vijest

FERK: Neće doći do promjena cijena električne energije

Gospodarstvo / Flash | 23. 01. 2014. u 11:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skorijem razdoblju neće doći do promjene cijena električne energije za nekvalificirane (tarifne) kupce, doznaje se u Regulatornoj komisiji za energiju u Federaciji BiH (FERK).

''Uzimajući u obzir veće ostvarenje proizvodnje u odnosu na plan, kretanje cijena električne energije na tržištu, uvećane troškove na osnovi naknada za zagađivače zraka i hidroakumulacija, uvećane troškove amortizacije u 2013. godini, uvećane troškovima održavanja mreže i proizvodnih objekata, proces otvaranja tržišta (ukidanje tarifnih stavova za pojedine kategorije potrošnje) u skorijem razdoblju, neće doći do promjene cijena električne energije za nekvalificirane (tarifne) kupce'', pojasnili su u FERK-u odgovarajući na upit hoće li FERK pokrenuti tarifni postupak za smanjenje cijena električne energije s obzirom da su, Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZ HB, poslovale s višemilijunskom dobiti.

Iz FERK-a su napomenuli kako je utvrđivanje tarifnih stavova rezultat provedenih tarifnih postupaka koji se pokreću podnošenjem zahtjeva od elektroprivrednog društva ili na inicijativu FERK-a.

Tarifni stavovi se utvrđuju na temelju analize svih opravdanih troškova poslovanja, koji nastaju obavljanjem reguliranih djelatnosti, a trošak proizvodnje električne energije je tek jedan od tih troškova.

Komentirajući izjave iz udruga za zaštitu potrošača kako FERK ne štiti potrošače, u FERK-u podsjećaju kako su udruge za zaštitu potrošača u dosadašnjim tarifnim postupcima imale status umješača, i kao takve sudjelovale u postupku donošenja odluka FERK-a.

Ističu kako FERK svoje odluke donosi na javan i transparentan način omogućujući svim zainteresiranim stranama pravo sudjelovanja u procesu donošenja odluka kroz status umješača.

Nedavno su iz potrošačke zadruge EROBIH pozvali FERK da preispita Odluku Vlade Federacije BiH o obvezi plaćanja naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, no u FERK-u ističu kako ni po kojoj osnovi nisu nadležni preispitivati odluke Vlade Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close