Bakirov avaz

Faktor gasi novinu nakon samo godinu dana

Gospodarstvo / Flash | 18. 11. 2016. u 11:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U cilju prilagođavanja suvremenim trendovima u oblasti izdavačke industrije, kao i koncentracije postojećih resursa na ostvarivanje što kvalitetnijeg medijskog proizvoda, Simurg Media d.o.o. donijela je poslovnu odluku o obustavljanju izdavanja dnevnih novina Faktor od 19. studenog 2016. godine, te usmjeravanju svog budućeg poslovanja na digitalne medije'', objavio je Faktor.

Naime, početkom 2015. godine, Simurg Media je pokrenula dva medijska proizvoda, portal Faktor.ba i tjednik Stav, a u studenom iste godine pojavile su se i dnevne novine Faktor.

''Naša intencija je kvalitetu našeg novinarskog tima usmjerimo upravo na razvoj portala Faktor.ba i cijenimo da bi paralelno održavanje i printanog izdanja bilo nauštrb kvaliteta kojem težimo i koji će, nadamo se, udovoljiti i zahtjevima javnosti i naših poslovnih partnera'', navodi Faktor.

No, prema nekim analizama, pokretanje Stava i Faktora turskim novcem bio je obrambeni mehanizam Bakira Izetbegovića za obranu od Dnevnog avaza.

Portal sarajevskog Mediacentra objavio je analizu o tjedniku i dnevnoj novini navodeći kako je pažnju javnosti privukao je ulazak na bh. medijsko tržište kompanije Simurg Media, pokreteča dva nova projekta - portala Faktor.ba i tjednika Stav.

''Krenuli smo u ovaj projekt kao medijska grupacija da bh. novinarstvu donesemo pozitivan doprinos. Pozdravljam vas sa željom da nastavimo već postojeću suradnju i započnemo nove partnerske odnose'', rekao je prilikom promocije ovog poduhvata direktor Simurga Burcu Uygur, već duže vrijeme u Bosni zastupnik Erdoganovih interesa - u medijima i šire. Uygur je, na primjer, direktor predstavništva turskog lanca pekara Vitamin Simit koja je početkom marta otvorila svoju poslovnicu na Ilidži.

S obzirom, ipak, da federalni zakoni štite medijsku industriju od stranaca pa oni ne mogu posjedovati većinski paket u poduzećima koje se bave ovom vrstom djelatnosti, u upravi Simurga ima i domaćih imena. Kao osnivač kompanije vodi se Anel Kurtović, čij je otac Hakija, inače njezin pravni zastupnik, napisao je Mediacentar.

I zaista, navodi Mediacentar, u krugovima SDA bliskim Bakiru Izetbegoviću bez ustezanja se o Stavu i Faktoru govori kao o ''našim'' medijima.

''Nije nikakva tajna da stranka već odavno traži 'svoje' novine, preko kojih mogla bi odgovarati na sadržaje Dnevnog avaza i Novinske agencije Patria'', navodi Mediacentar i dodaje kako SDA inače izvjesno vrijeme s oprezom prilazila ulaganjima u medije, traumatizirana zbivanjima oko Dnevnog avaza, koji je osnovan kao njena medijska ispostava, da se kasnije potpuno otme kontroli i postane njen najveći neprijatelj.

''Još problematičniji se za Izetbegovićev dio stranke pokazao poduhvat predvođen Bakirom Alispahićem – Patria. Ideja je vrlo jednostavna i, kako se pokazalo, genijalna. Ne radi se o običnom portalu već agenciji, koja nudi besplatne vijesti, rado prenošene u drugim medijima, a uz pomoć kojih se, između ostalih, iznosi velika količina dosad dobro skrivanog stranačkog 'prljavog veša', lobira za određene anti-Izetbegovićeve kadrove, te objavljuju neugodne insajderske informacije'', navodi Mediacentar.

''Patria je brzo počela da zadaje glavobolje Bakiru Izetbegoviću i njegovim ljudima, pa se, prema vlastitom pisanju, čak i našla na nišanu SDA-ovog kapitala, o čemu je javnost obavijestila urednica Edina Latif: 'Ovom prilikom želimo ukazati i na situaciju otprije nekoliko mjeseci kada su Irfan Ljevaković i Aljoša Čampara pokušali u nekoliko navrata kupiti i preuzeti Patriju za svoje potrebe. Pritom su tvrdili da za taj posao kupovinu Patrije imaju odobrenje člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića te da novac nije problem'', navodi Mediacentar.

Kopirati
Drag cursor here to close