Otvoreno tržište

Elektroprivrede tvrde: Uspjeli smo zadržati kupce zbog dobrih cijena

Gospodarstvo / Flash | 05. 04. 2017. u 09:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugog dana energetskog sumita BiH u Neumu, u okviru panel diskusije je bilo riječi o slobodnom tržištu električne energije, koje je formalno zaživjelo i u BiH.

Prema diskusijama predstavnika Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg- Bosne i Elektroprivrede Republike Srpske, ova tri elektroprivredna preduzeća uspjela su dosada u novonastalim prilikama otvorenog tržišta zadržati gotovo sve dosadašnje kupce zahvaljujući najviše politici cijena koju vode.

Članovi Energetske zajednice kazali su, pak, da je u Bosni i Hercegovini još uzak prostor za “razigravanje” maloprodajnog tržišta i da i pored toga što se niska cijena trenutno smatra univerzalnom uslugom, rezultat treba biti komfor potrošača s elementima koje taj pojam podrazumijeva.

Jedna od značajnih najavljenih tema sumita je i energetska efikasnost, odnosno uštede u sektoru energije.

Procijenjeni potencijal energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini je pet milijardi KM, rekao je novinarima zamjenik direktora USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije - EIA Mak Kamenica.

Procijenjeno moguće godišnje ulaganje u mjere energetske efikasnosti je oko sto milijuna KM, a rezultati bi, po procjenama, generirali rast BDP-a za 370 milijuna KM. To bi, s druge strane, osiguralo 81 milijun dodatnih prihoda od izravnih i neizravnih poreza i 58 milijuna dodatnih prihoda od doprinosa.

''Sve skupa bi moglo rezultirati otvaranjem više od 4.000 radnih mjesta godišnje, jačom energetskom sigurnošću i čistijim zrakom'', naveo je također Kamenica želeći da naglasi koliko bi bilo efikasno godišnje ulaganje od sto milijuna u moguće mjere energetske efikasnosti.

Jedno od naznačenih pitanja u dosadašnjem dijelu summita je i potreba donošenja energetske strategije na državnoj razini a iz Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) istaknuli su da je izrada akcijskog plana za energetsku efikasnost u BiH u završnoj fazi kao jedna od obaveza u željenom pridruživanju zemlje Europskoj uniji.

Treći energetski summit u Bosni i Hercegovini otvoren je jučer poslijepodne uz nazočnost brojnih međunarodnih predstavnika, vlasti svih razina iz Bosne i Hercegovine te svih relevantnih predstavnika energetskog sektora u zemlji - elektroprivrednih preduzeća, gospodarskih komora, malih i srednjih poduzeća.

Summit će trajati do 6. travnja, a zajedno su ga najavili projekt Američke agencije za međunarodni razvoj - Investiranje u sektor energije (USAID EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ), u okviru projekata "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH" i "Poticanje energetske efikasnosti u BiH".

Ovaj skup je nastavak dijaloga ključnih aktera u energetskom sektoru u BiH s ciljem unapređenja regulatornog okvira, otklanjanja prepreka za investiranje i stvaranje povoljnijeg tržišno orijentiranog ambijenta.

Neke od tema su budućnost tržišta električne energije, tržišno planiranje u sektoru malih hidroelektrana, potencijal tržišta energetske efikasnosti, zajednički program za bioenergiju i reforme shema poticaja za obnovljive izvore energije.

Jedna od sesija predviđenih za sutra, kada se očekuju zaključci skupa, odnosi se na 'Elektroenergetski sektor u očima javnosti“.

Kopirati
Drag cursor here to close