ovisimo od prirode

BiH ima prirodno bogatstvo, ali se s njim ne upravlja dobro

Gospodarstvo / Flash | 30. 01. 2016. u 11:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina ima veliko prirodno bogatstvo, ali to ovdašnje stanovništvo shvaća kao nešto uobičajeno i ne upravlja time na najbolji mogući način ne shvaćajući pri tom da od toga dugoročno ovisimo.

Kazala je to Feni Senka Barudanović iz Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu i naglasila da se možda baš zbog toga loše ponašamo prema prirodi.

''Zaboravili smo kako mnogo ovisimo od prirode, da smo u potpunosti ovisni od nje. Ne razumijemo ni osnovne pojmove niti termine poput eko sustava pod kojim se podrazumijeva svaka prirodna cjelina koja funkcionira praktično sama za sebe kao što je šuma, rijeka …'', kazala je.

Barudanović precizira da BiH ima odgovarajuće strategije usmjerene na očuvanje prirode, ali da se one ne implementiraju.

''Prirodu trebamo čuvati prije svega zbog sebe jer od nje ovisimo, a onda i zbog generacija koje dolaze. Procedure su propisane, ali nisu razvijene institucije koje će provoditi te procedure i slijediti odgovarajuće strategije'', naglasila je.

Upozorila je na neodrživu upotrebu prirodnih resursa u BiH i težnju da se, na osnovu tih resursa, brzo dođe do novca.

''Oni pametniji od nas čuvaju svoje prirodne resurse upravo zbog toga što od njih dugoročno ovisimo. Ako ih uništavamo, vođeni željom za novcem i iz njih brzo nastojimo izvući korist onda ih uskoro neće biti. Zapravo, kvaliteta našeg života ovisi od toga kako se odnosimo prema prirodi, jer je priroda regulator kisika kojeg dišemo'', kazala je.

Naglašava da su se prirodne katastrofe počele događati sve češće. To jeste globalni problem ali, kako je kazala, značajna je i lokalna odgovornost za stanje u prirodi.

''Od toga ne možemo pobjeći. Možemo očekivati jedino da priroda odgovara na način kako to zna, jer voda teče i voda će teći. Od stanja naših šuma, livada, eko sistema zavisi kako će ta voda teći, je li uobičajenim tijekom ili kako joj je to najbrže moguće i praviti ogromne štete stanovništvu'', poručila je i naglasila da joj nije namjera plašiti nego ponukati na razmišljanje kako se u BiH postupa s prirodnim bogatstvom kojeg ima mnogo.

U razgovoru za Fenu naglasila je i ulogu nevladinog sektora koji treba da bude, između ostalog, poticanje u slijeđenju strategija usmjerenih na očuvanje prirode.

Kopirati
Drag cursor here to close