Operativni centar

BHANSA počela sa pružanjem usluga iz Banja Luke

Gospodarstvo / Flash | 14. 02. 2017. u 09:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, 2. veljače u 08:23 sati, kontrolor letenja Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) po prvi put je uputio dobrodošlicu avioposadi u zračnom prostoru BiH iz Centra oblasne kontrole leta - Operativne jedinice ATCU II Banja Luka, čime je nakon detaljnih testiranja i priprema ova operativna jedinica i službeno počela sa radom.

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine je time ispunila svoje zakonom propisane obaveze koje proizlaze iz člana 4. Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, odnosno usluge kontrole zračnog prometa (oblasna, prilazna i aerodromska kontrola), usluge letnog informiranja, savjetodavne usluge u zračnom prometu i usluge uzbunjivanja, zatim usluge upravljanja tokovima zračnog prometa kojima se osigurava maksimalna iskorištenost kapaciteta za kontrolu zračnog prometa te usluge upravljanja zračnim prostorom, što podrazumijeva plansku ulogu s ključnim ciljem maksimiziranja upotrebljivosti raspoloživog zračnog prostora.

U narednom razdoblju preostalo je još, u skladu sa članom 23. Zakona o zrakoplovstvu BiH, a sa ciljem operativnog upravljanja zračnim prostorom, uspostaviti Jedinicu za upravljanje zračnim prostorom (Airspace Management Cell-AMC), u čijem radu sudjeluju i predstavnici koje imenuje Ministarstvo obrane BiH (MO BiH). Na ovoj se aktivnosti intenzivno radi u suradnji s MO BiH.

Nakon 13. 11. 2014. godine i početka rada Operativne jedinice ATCU I Sarajevo, tj. preuzimanja kontrole zračnog prometa do nivoa leta FL 325, odnosno 10 000 metara visine, početak rada Operativne jedinice ATCU II iz Banje Luke je još jedan važan korak bliže prema ispunjenju glavnog strateškog cilja odnosno pružanja usluga kontrole zračnog prometa u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine, a što će biti omogućeno dodatnim školovanjem kontrolora zračnog prometa i ostalog stručnog kadra te primjenom najsuvremenijih tehnoloških rješenja u pružanju usluga u zračnoj plovidbi.

Kopirati
Drag cursor here to close