obavijest

Aerodrom Sarajevo ne prima cargo pošiljke deklarirane kao lijekove

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2016. u 14:15 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno poduzeće Međunarodni aerodrom "Sarajevo" d.o.o. Sarajevo obavijestilo je sve aviokompanije da od 23. svibnja ne prima uvozne cargo pošiljke deklarirane kao lijekove, odnosno medicinska sredstva zato što ne postoje garancije da će biti ispoštovani rokovi dopuštenog skladištenja koje je utvrdila Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Naime, Međunarodnom aerodromu "Sarajevo" od Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo dostavljeno je Mišljenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH upućeno Upravi za neizravno oporezivanje - Regionalnom centru Sarajevo po kojem se u Airport Cargo Centru, zbog neposjedovanja odobrenja za obavljanje djelatnosti prometa naveliko lijekova i medicinskih sredstava, skladištenje lijekova i medicinskih sredstava, koji zahtijevaju uvjete čuvanja na sobnoj temperaturi može vršiti najduže 36 sati, a za skladištenje proizvoda koji zahtijevaju posebne uvjete čuvanja ne postoji mogućnost skladištenja ni do 36 sati, ukoliko nije pribavljeno odobrenje za obavljanje djelatnosti prometa lijekova naveliko, priopćeno je iz Međunarodog aerodroma "Sarajevo".

Ne nalazeći uporište u zakonskim i podzakonskim propisima kojima je uređena ova djelatnost u BiH, kao i činjenicu da posjedujemo Odobrenje za obavljanje poslova skladištenja lijekova i medicinskih sredstva izdato od Uprave za neizravno oporezivanje - Regionalni centar Sarajevo, po kojem nam je u skladu sa članom 60. Zakona o carinskoj politici utvrđen rok za privremeno skladištenje ove vrste robe u trajanju od 20 dana, obratili smo se Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH sa zahtjevom za davanje mišljenja. Zbog nedobijanja zatraženog mišljenja zatražen je i održan sastanak u Banjoj Luci s predstavnicima Agencije, te je dato pojašnjenje razloga i načina privremenog skladištenja lijekova i medicinskih sredstva u Airport Cargo Centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te ukazano na neutemeljenost datog mišljenja Upravi za neizravno oporezivanje - Regionalnom centru Sarajevo, naglasili su iz Međunarodnog aerodroma "Sarajevo".

Nažalost, to nije dalo očekivane rezultate, te je 12. svibnja Međunarodnom aerodromu "Sarajevo" dostavljeno traženo mišljenje po kojem može skladištiti lijekove i medicinska sredstva koji zahtijevaju uvjete na sobnoj temperaturi ili ne zahtijevaju posebne uvjete čuvanja do 48 sati, a lijekove i medicinska sredstva koji zahtijevaju posebne uvjete čuvanja do 12 sati.

Imajući u vidu da su u istoj pravnoj stvari dostavljena dva različita mišljenja, kao i kratkoću utvrđenih rokova, koji s velikom sigurnošću ne mogu biti ispoštovani od špeditera, odnosno uvoznika, te suočeni s mogućim sankcijama kako Agencije za lijekove BiH, tako i nadležne Carinske ispostave, da će svako odstupanje od tog mišljenja biti tretirano kao kršenje zakonskih propisa uz izricanje adekvatnih sankcija, Međunarodni aerodrom "Sarajevo" je obustavio prijem cargo pošiljki deklariranih kao lijekovi ili medicinska sredstva, o čemu je obavijestio avioprijevoznike i odgovarajuće špeditere, odnosno uvoznike.

Svjesni posljedica ovakve odluke, 23. svibnja Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ponovo smo uputili akt sa zahtjevom za preispitivanje tih mišljenja kako s aspekta njihove pravne - zakonske utemeljenosti, tako i s aspekta posljedica koje ona imaju na ugroženu populaciju stanovništva BiH - bolesnike, navode iz Međunarodnog aerodroma "Sarajevo".

Kopirati
Drag cursor here to close