Okrugli stol

Zašto je neophodna izmjena Zakona o upravljanju otpadom FBiH

Zakon o upravljanju otpadom FBiH je ovim putem analiziran s aspekta pragmatičnosti njegove primjene i potreba bosanskohercegovačkog društva za upravljanjem i odlaganjem otpada.
Gospodarstvo / Ekologija | 12. 03. 2024. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Okrugli stol u organizaciji Aarhus Centra u Bosni i Hercegovini 

Okrugli stol ''Analiza Zakona o upravljanju otpadom FBiH'' održan je 7.3.2024. godine, u organizaciji Aarhus Centra u Bosni i Hercegovini u sklopu projekta “Misli o prirodi!,” Eko HUB Sarajevo, koji financira Švedska a implementira Centar za promociju Civilnog Društva (CPCD).

Analizu su sačinile ekspertice prof. dr. Dušica Pešević, doc. dr. Venera Simonović dipl. Ing. građ. te Sonja Kosanović, pravnica Centra za životnu sredinu.

Zakon o upravljanju otpadom FBiH je ovim putem analiziran s aspekta pragmatičnosti njegove primjene i potreba bosanskohercegovačkog društva za upravljanjem i odlaganjem otpada, stručne identifikacije novih pristupa efikasnijeg načina upravljanja i odlaganja otpada a kroz pronalazak pozitivnih praksi zemalja Europske Unije vezanih za recikliranje, upcikliranja i zbrinjavanja otpada.

Okrugli sto, održan u prostorijama Dječijeg centra u Sarajevu je okupio ekološke aktiviste, organizacije civilnog društva, predstavnike relevantnih institucija i eksperte kako bi se prezentirali rezultati analize i provela produktivna diskusija o identificiranim problemima i potrebama koje se odnose na upravljanje i odlaganje otpada u FBiH.

''...samo uključivanjem šire javnosti, relevantnih eksperata i predstavnika javnih institucija, moguće je provesti kvalitetnu analizu trenutnog stanja, potreba i mogućih efikasnijih načina za upravljanje i odlaganje otpada. Nakon što smo proveli Analizu Zakona o upravljanju otpadom FBiH, vrlo je važno da relevantne institucije prepoznaju njen značaj kao i preporuka koje iz nje proizlazi te da se aktivno uključe u pokretanje i provođenje neophodnih izmjena postojećeg Zakona o upravljanju otpadom FBiH...'' Izjavila je Emina Veljović, direktorica Aarhus Centra u Bosni i Hercegovini.

 

Kopirati
Drag cursor here to close