Buna, Bunica, Bregava i Trebižat

Zašto je jako važna zaštita četiri hercegovačke žile kucavice?

Usprkos ovoj jedinstvenosti, ovim rijekama i dalje prijete projekti čija bi realizacija dovela do ugrožavanja njihovog biodiverziteta, ljepote i posebnosti.
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 06. 2021. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačke rijeke Buna, Bunica, Bregava i Trebižat pritoke su donjeg dijela Neretve, najveće bosansko-hercegovačke rijeke Jadranskog sliva.

Tijekom povijesti, uz ove rijeke i u njih, naselio se vrlo specifičan živi svijet, sličan onom kontinentalnom, ali ipak sa svojim jedinstvenim karakteristikama i oblicima, što ga čini potpuno drugačijim.

Usprkos ovoj jedinstvenosti, ovim rijekama i dalje prijete projekti čija bi realizacija dovela do ugrožavanja njihovog biodiverziteta, ljepote i posebnosti.

Kroz projekt ''Koraci ka zaštiti pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat'' na ovom području smo istraživali floru i vegetaciju, vodozemce i gmizavce, sisare, ptice, leptire, mahovine i vodene makrobeskičmenjake s ciljem da kroz kombinaciju znanstveno-istraživačkog rada i aktivnosti zagovaranja postignemo dugoročnu zaštitu i održivu upotrebu ove četiri pritoke Neretve'', kažu iz Centra za životnu sredinu.

Dodaju kako se nadaju da će u tome uspijeti, a zašto je njihova zaštita važna možete vidjeti u filmu: 

Video: YouTube

U okviru projekta ''Koraci ka zaštiti pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat'', Centar za životnu sredinu s udruženjem iz Mostara "Majski Cvijet", radi na postizanju dugoročne zaštite i održive upotrebe ovih rijeka te edukaciji lokalnih zajednica o dobrobitima zaštićenih područja uz podršku Critical Ecosystem Partnership Fund.

Kopirati
Drag cursor here to close