Buturović Polje

Kamioni se povukli s Neretvice, izvođač prijeti

Nekoliko stotina građana na mostu prema Buturović Polju uspjelo je spriječiti kamione i strojeve građevinskih preduzeća GPI iz Konjica i Amitea iz Mostara koji su bili krenuli na korito rijeke Neretvice.
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 06. 2021. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Mi ćemo svoje pravo tražiti sudskim putem, kamioni će se povući i na ovakav način više nećemo izlaziti na teren”, poručio je Džemal Novalić, predsatvnik izvođaća radova GPI Konjic.

Nekoliko stotina građana na mostu prema Buturović Polju uspjelo je spriječiti kamione i strojeve građevinskih preduzeća GPI iz Konjica i Amitea iz Mostara koji su bili krenuli na korito rijeke Neretvice kako bi danas započeli radove na izgradnji malih hidroelektrana na ovoj rijeci.

Foto: Bljesak.info / Kamioni se povukli s Neretvice

Uz poruku da neće odustati od borbe koja je nedavno obilježila prvu godišnjicu prosvjednici su istaknuli kako su spremni rijeku braniti svojim životima. U rukama su držali transparent "Voda ili krv - Stop MHE - Pusti me da tečem".

Prosvjednicima su podršku dali i momci iz benda Dubioza kolektiv otpjevavši s njima nekoliko svojih pjesam.

Podsjetimo, Općina Konjic je 2009. godine potpisala s EPBiH Ugovor o dodjeli koncesije za gradnju 15 mini hidrocentrala planiranih za gradnju na dužini od 34 kilometra toka rijeke, čemu se mještani oštro protive.

Foto: Bljesak.info / Kamioni se povukli s Neretvice

 

Kopirati
Drag cursor here to close