Trgovska gora

Uvažiti mišljenje BiH

Mišljenje je dostavljeno i iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva zdravlja.
Gospodarstvo / Ekologija | 07. 09. 2023. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom izrade studije o utjecaju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori na okolinu treba uzeti u obzir i mišljenje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH od 28. ožujka i 27. travnja ove godine, navedeno je u uputstvu o sadržaju studije objavljenom danas na stranici hrvatskog Ministarstva privrede i održivog razvoja.

Rok od 30 dana

Kako je navedeno u uputstvu, u obzir treba uzeti i mišljenja Udruženja "Resursni arhaus centar u BiH" iz Sarajeva, Udruženja "Green tim" iz Novog Grada, Udruženja za zaštitu i unapređenje životne sredine, prirode i zdravlja "Ekotim" iz Sarajeva, te Fondacije "Atelje" za društvene promjene - ACT iz Sarajeva.

U uputstvu je navedeno da studija treba sadržavati poglavlja iz uredbe o procjeni utjecaja projekta na okolinu, navela je Srna.

Osim toga nabrojana su i mišljenja Upravnog odjeljenja za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoline i prirode Sisačko-moslavačke županije, Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Uprave vodoprivrede i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Uprave za cestovni promet, infrastrukturu i inspekciju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Uprave civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova.

Mišljenje je dostavljeno i iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je 24. veljače objavilo informaciju o zahtjevu za izdavanje uputstva o sadržaju studije o utjecaja na okolinu. Zainteresirana javnost mogla je u roku od 30 dana dostaviti mišljenje o sadržaju studije prije izrade.

Odgovor i zahtjevi

BiH je 28. ožujka uputila Hrvatskoj odgovor sa zahtjevima i primjedbama na zahtjev za izdavanje sadržaja o studiji utjecaja.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH priopćeno je da su odgovor sačinili članovi Pravnog i Stručnog tima za Trgovsku goru, u koordinaciji s nadležnim entitetskim tijelima, s fokusom na konkretne primjere u kojima Hrvatska krši odredbe Espo konvencije i Zajedničke konvencije o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i radioaktivnog otpada.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici s BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close