Aktualno stanje seizmičkih aktivnost

Trgovska gora: ''Omogućiti da stručni timovi iz BiH uđu na teritoriju Hrvatske''

Jahić je upozorio da lokacija koja je 70 ili 80 kilometara udaljena od epicentra potresa jačine pet stupnjeva po Rihteru ne može biti lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada.
Gospodarstvo / Ekologija | 25. 01. 2021. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su minutom šutnje odali počast za stradale u razornim potresima u Hrvatskoj sudionici Okruglog stola “Trgovska gora: aktualno stanje seizmičkih aktivnosti”, pozvali su institucije u BiH da reagiraju i ne dozvole Hrvatskoj da izgradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada u blizini BiH.

''Okrugli stol održan u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH), a sudionici su pozvali Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da, u što kraćem roku, daju adekvatan institucionalni odgovor s ciljem sprečavanja izgradnje radioaktivnog i nuklearnog odlagališta na lokaciji Čerkezovac - Trgovska gora na teritoriji Republike Hrvatske u neposrednoj blizini granice s BiH'', navedeno je u priopćenju parlamentarne skupštine BiH.

Na Okruglom stolu, u organizaciji “Zelenog kluba” koji okuplja izaslanike iz parlamenata sa svih razina vlasti u BiH, pored izaslanika u Zastupničkom domu PSBiH Saše Magazinovića, Jasmina Emrića i Branislava Borenovića, sudjelovali su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH, načelnici općina Novi Grad i Kostajnica, kao i predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora.

Ističući činjenicu da je, nakon razornog zemljotresa koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Petrinju u Hrvatskoj, potpuno promijenjena seizmološka slika tog područja, načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Sektora za seizmologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske mr Snježana Cvijić – Amulić iznijela je stav da bi zbog toga, kao i zbog novih potresa koji se mogu očekivati na tom području udaljenom svega 64 kilometra od Trgovske gore, trebalo potpuno odustati od izgradnje radioaktivnog i nuklearnog odlagališta na lokalitetu Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Dugogodišnji profesor na više univerziteta i stručnjak za hidrotehniku prof. dr Munir Jahić odbacio je mogućnost da se na lokalitetu Trgovska gora može graditi odlagalište nuklearnog otpada. Iznoseći, kako navode u priopćenju, niz znanstvenih argumenata o geološkim, geomehaničkim i hidrološkim uvjetima koji vladaju na području Trgovske gore, Jahić upozorio je da lokacija koja je 70 ili 80 kilometara udaljena od epicentra potresa jačine pet stupnjeva po Rihteru ne može biti lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada.

Zastupnici u Zastupničkom domu PSBiH Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Branislav Borenović založili su se za snažniji odgovor ključnih institucija BiH, kako prema Republici Hrvatskoj tako i prema institucijama Europske unije (EU) – Vijeću EU, Europskoj komisiji i Europskom parlamentu.

Oni su naglasili da se riječ znanosti i struke, kao i argumenti BiH protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori moraju slušati i uvažavati, što je, kako su rekli, bio i cilj organiziranja današnjeg Okruglog stola.

Zahvaljujući se organizatorima, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac upozorio je da Hrvatska, kako je rekao, nema namjeru da odustane od izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori, te naglasio je da je u ovom trenutku prisutna mobilnost svih nadležnih institucija u BiH s ciljem da se sačuva zdravlje oko 250.000 građana BiH, kao i životna okolina u 13 općina na sjeverozapadu BiH.

Upozoravajući na činjenicu da institucije BiH moraju biti vidljivije u svim aktivnostima u vezi s ovim otvorenim pitanjem u odnosima sa susjednom Hrvatskom, Košarac je apelirao na Ministarstvo vanjskih poslova BiH da poduzme aktivnosti kojima bi se omogućilo da stručni timovi iz BiH uđu na teritoriju Hrvatske i prikupe  znanstveno validne činjenice u vezi s lokalitetom Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Na Okruglom stolu, koji je počeo minutom šutnje za žrtve razornog zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku krajem prosinca prošle godine, govorili su coordinator ekspertskog tima Vijeća ministara BIH Emir Dizdarević, načelnici općina Novi Grad i Kostajnica, kao i predstavnici nevladinog sektora, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close