Smeće

Sud odbio tužbu zbog Uborka

Deponija mora obavijestiti ministarstvo kada planira prestati odlagati otpad, najkasnije do travnja 2029. godine.
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 10. 2023. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je tužbu Udruge Jer me se tiče protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma u predmetu prilagodbe upravljanja otpadom na mostarskoj deponiji Uborak.

Plan prilagodbe

Ovime se odobrava ažurirani Plan prilagođavanja Javnom poduzeću Deponija za upravljanjem otpadom do konačnog prestanka odlaganja otpada sanacije i zatvaranja.

Između ostalog, u presudi koju smo imali na uvid, navodi se kako je spomenuto ministarstvo naložilo putem inspekcijskih zapisnika da se provode mjere za sanaciju i zatvaranje deponije kako bi se svi negativni utjecaji na okoliš sveli na minimum o čemu javno poduzeće mora izvijestiti nadležni organ o provedenim aktivnostima, kao i konačnom prestanku primanja otpada na deponiju kako bi se potom donijelo rješenje o zatvaranju

To rješenje, kako se navodi, vrijedi najkasnije do 30. travnja 2029. godine kada je planom prilagođavanja predviđeno provođenje svim mjera na sanaciji deponije.

Deponija mora obavijestiti ministarstvo kada planira prestati odlagati otpad, najkasnije do navedenog datuma.

Podsjećamo, Članovi Udruženja građana 'Jer nas se tiče', na današnjoj press konferenciji,  najavili su novu tužbu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma zbog Rješenja o odobravanju ažuriranog plana i upravljanja otpada na deponiji Uborak.

Koraci

U Udruženju smatraju da je plan prilagodbe i upravljanja otpadom na regionalnoj deponiji Uborak donesen u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti životne sredine FBiH. To smatraju jer je plan prilagodbe na uvid ostvarila samo stručna komisija, ali ne i svi ostali sudionici u postupku što je, napominju, u suprotnosti sa zakonom o upravnom postupku.

Kako su iznijeli na današnjoj press konferenciji u Mostaru, plan prilagođavanja je javni akt i njegova svaka izmjena ili ažuriranje podliježe upoznavanju javnosti i održavanju javne rasprave kako bi se javnost mogla izjasniti.

''Plan prilagođavanja trebao je biti prvi korak ka zatvaranju Deponije i njezino izmještanje na novu lokaciju. No donošenjem ovakvog rješenja i na ovakav način Federalno ministarstvo okoliša i turizma dopušta proširenje deponije Uborak o scenariju dva plana prilagođavanja na minimalno pet godina i sve to s ciljem kako bi Deponija mogla sačiniti studij utjecaja na okoliš i organizirati javnu raspravu u lokalnoj zajednici'', kazali su u jednom obraćanju javnosti.

Također smatraju da je rok za dozvolu i rad deponije Uborak trebao biti maksimalno tri godine, a ne pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close