Sučeljavanje

Stranke i rijeka: Kako iskoristiti Neretvu u Mostaru?

Redovite se u ljetno vrijeme objavi kako Neretva na području Mostara nije za kupanje, ali se prijeđe preko toga jer se ta objava obično poklopi sa skokovima sa Starog mosta…
Gospodarstvo / Ekologija | 17. 12. 2020. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je možda jedini grad na svijetu koji ne iskorištava rijeku nas čijim se obalama nalazi. Ne postoje šetnice, uređene obale, a rijeka uglavnom trpi prljavštinu iz kanalizacija i otpad kojeg se građani rješavaju bez imalo grižnje savjesti.

Redovite se u ljetno vrijeme objavi kako Neretva na području Mostara nije za kupanje, ali se prijeđe preko toga jer se ta objava obično poklopi sa skokovima sa Starog mosta pa je šutnja rješenje za problem.

Upitali smo stranke kako oni vide iskorištavanje Neretve na području grada.

HDZ BiH kaže kako ''ovako kako je iskorištavana većim dijelom vodotoka u gradu sigurno nije dobro rješenje''.

''Ali imamo nekoliko primjera u gradu gdje su stanovnici samoinicijativno uređivali obale rijeke i na taj način stvorili ili obogatili ponudu kupališta na rijeci. Ono što je potrebno u takvim aktivnostima jeste osiguravanje uvjeta za sigurno korištenje kupališta, jer Neretva zna biti nepredvidljiva. Pokrenuti aktivnosti na sanaciji korita i uređenju obala gdje se utvrdi da je potrebno a tamo gdje postoje uvjeti za izgradnju kupališta zajedno sa građanima koji žive uz obale rijeke izraditi idejna rješenja i pristupiti realizaciji projekata te na taj način obogatiti turističku ponudu grada Mostara. Neretva može biti spas od ljetnih vrućina cijelim vodotokom jednako kao i ispod Starog mosta. Jedno od takvih lokacija na Neretvi i primjera kako iskoristiti njene obale je u Bijelom polju i projekt 'Sunčani poluotok' udruge Zemlja sunca'', naveo je HDZ BiH.

Koalicija Mostar moj Dom smatra da se dok se ne riješi problem kanalizacije na prostoru juga ne može početi s radom pročišćavač otpadnih voda.

''Sve gradske otpadne vode dovedene su na jug a da tamo nije riješeno pitanje prikupljanja i odvodnje otpadnih voda. Kad se to riješi riješit će se i problemi koji trenutno ne dozvoljavaju stavljanja u punu funkciju obla Neretve u turističke i ine svrhe'', navodi ova koalicija.

U Koaliciji za Mostar 2020 kažu da ''više razmišljju kako oporaviti i zaštiti Neretvu''.

''U tom smislu neophodno je konačno završiti projekt kolektora i prečistača da bi Neretva ponovo postala ono što je bila – zelena ljepotica. A nakon toga Neretva pruža neograničene mogućnosti. Jednostavno, koliko se mi budemo brinuli o Neretvi, ona će nama uzvraćati višestruko. Neretva treba opet biti kupalište Mostaraca kao što je bila stotinama godina, mjesto sportskih aktivnosti i rekreacije, ribolova itd. I sve to u suglasju s prirodom, da se više ne dešava nikada kao što je situacija sada, da Neretva nije zdrava za kupanje. Koalicija će inicirati uređenje plaža i šetališta uz Neretvu, ali opet, u suglasju s prirodom'', navodi Koalicija za Mostar 2020.

Naša stranka kaže kako su brojne mogućnosti kako iskoristiti Neretvu u gradu. Podsjećaju kako su urbanisti davno pravili projekt ''Mostar na Neretvi'', odnosno spuštanje grada na obale svoje rijeke.

''Za sve to potrebne su serije preduvjeta, saniranje kolektora prije svega ali i iznalaženje sredstava za investicije u infrastrukturu. No, mi smo opredijeljeni da krenemo u tom pravcu jer smatramo da je ovo investicija koja se isplati. Uređenje nekoliko gradskih plaža kao i izgradnja mini šetnica u naseljima u kojima je to moguće ili manje zahtjevno je nešto što bi bilo od koristi svima nama, u smislu prostora za šetnju, rekreaciju i druženje, ali bi također bilo i nešto što bi značajno obogatilo našu turističku ponudu i uljepšalo grad'', navodi Naša stranka.

HDZ 1990 kaže kako je rijeka Neretva biser čiju ljepotu ne smijemo ničime ugroziti.

''Izgradnjom pročistača ćemo je sačuvati od fekalnoga zagađenja. Na žalost urbana devastacija je narušila prirodnu ljepotu obala Neretve i to moramo kategorično zaustaviti. Još uvijek nije riješeno zaušćenje značajnoga broja fekalnih izlijeva, pogotovo u staroj jezgri grada. I to bi trebao biti prioritet budućega komunalnih gradskih službi. Obale Neretve treba pročistiti i oplemeniti autohtonim biljnim vrstama i vizualno unaprijediti. Duž obala urediti ambijentalne šetnice s ugodnim odmorištima. Razvijati kajakaški i ostale sportove na vodi kao dio turističke ponude'', navode iz HDZ-a 1990.

Koalicija Pravo na grad zahtijeva ''visoku razinu upravljanja i razvoja ponude Starog grada, vraćanje u naručje Grada Mostara njegove sadržaje i infrastrukturu, te instituciju skakača, obuku mladih ljudi i osiguravanje službe spašavanja na mostarskim plažama''.

''Tražimo oživljavanje mostarskih plaža, stvaranje novog sadržaja i potrebne infrastrukture. Taj način života nismo iskoristili, zaboravili smo ga. On se sada može sagledati u novom svijetlu, kvalitete življenja, sadržaja i turističke ponude. A imamo divnih lokacija, neviđenih. Ne treba mnogo da krene priča i aktivnosti. Prirodu ne smijemo narušiti, dovoljno je osigurati minimalnu infrastrukturu, prilaze, vodu, struju i može se ispričati lijepa priča. Zašto smo prestali govoriti o šetnicama? Gdje nam je ribolovni turizam? Priča li itko o tome? A zašto? Imamo tradiciju i mogu se osmisliti i realizirati brojni sadržaji. Više od tisuću građana ima dozvolu za ribolov i to voli i upražnjava. To je dobar temelj. Ono što je važno da Neretvu držimo čistom i lijepom i učinimo sve da tako i ostane. Riba iz uzgoja je također kvalitetna, bile su brojne prilike ali ih nismo znali iskoristiti. Sve se te teme moraju sad vratiti na stol. Ne znamo ima li ljepšeg prizora od Mostara do Jablanice. To područje nije iskorišteno ni u kojem smislu osim što zastaje dah kad se tuda prolazi. Sajmovi, sportska natjecanja, edukativni programi, ekološke akcije, to su stvari koje treba osmišljavati i realizirati'', smatraju u koaliciji Pravo na grad.

Hrvatska republikanska stranka navodi kako prvo treba riješiti problem otpadnih voda.

''Drugo, potrebno je riješiti problem ilegalnog odlaganja otpada i kažnjavanje odgovornih. Tek tada možemo razgovarati o ogromnom potencijalu kojeg ima ne samo Neretva, nego i Buna. Dovoljno je spomenuti činjenicu da Slovenija samo od ribarskog turizma godišnje uprihođuje oko 300 milijuna KM. No, iskorištavanje rijeke Neretve i njezinih obala nije samo domena lokalne samouprave, nego i županije, tako da se za ovo moraju uključiti i ostale razine vlasti'', navodi HRS.

Kopirati
Drag cursor here to close