"Ekološka zona"

Što su španjolski studenti zatekli na kopu Vihovići?

Kako su nam kazali, stigli su u Split u okviru razmjene studenata, a s obzirom na blizinu ova dva grada, studenti iz Španjolske obišli su i Mostar i zadržali se iznad jezera na kopu Vihovići.
Gospodarstvo / Ekologija | 17. 02. 2024. u 12:11 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti iz Španjolske posjetili su u subotu jezero na kopu Vihovići u Mostaru.

Kako su nam kazali, stigli su u Split u okviru razmjene studenata, a s obzirom na blizinu ova dva grada, studenti iz Španjolske obišli su i Mostar i zadržali se iznad jezera na kopu Vihovići.

Inače, jezero je nastalo na mjestu eksploatacije mrkog ugljena u oknu koje je otvoreno 1963. godine, a vremenom je nastalo kopovsko jezero duboko 35 metara.

Nekada je ovo bila i deponija, zbog čega se tu sada navodno nalazi mnogo medicinskog otpada.

Podsjetimo, Sredinom 2022. godine mostarski vijećnici jednoglasno su podržali odluku o dodjeli na korištenje površinskog kopa Vihovići ekološkoj udruzi Eko Kop.

Foto: Bljesak.info / Studenti iz Španjolske posjetili kop Vihovići

Ideja je bila, kako su tada obavijestili iz ove Udruge, da se uradi cijeli sportsko-rekreacijski centar koji bi se prostirao na prostru površinskog kopa zajedno s jezerom uz dva parkinga, prijemni info pult te "duge šetnice lipa i autohtonih šipaka, maslina, oraha".

Što se u međuvremenu, od ideje do realizacije, dogodilo na ovom lokalitetu nije jasno, no fotografije koje smo ulovili ne donose ništa niti sportskog, niti rekreacijskog, a definitivno ni ekološkog.

Ostavljeni kućni namještaj, građevinski materijal koji smo zatekli na ovoj lokaciji daje dojam da je na ovom lokalitetu, umjesto gore spomenutog, nastala još jedna u nizu divljih deponija koje okružuju grad Mostar.

Nadamo se kako će Španjolci nakon današnjeg posjeta ovom lokalitetu prenijeti drugima ono što su vidjeli kako bi se stvorila prava slika o divljoj deponiji koja je već odavno trebala izgledati kao ekološka zona.

Kopirati
Drag cursor here to close