Sporazum

Udružile se mostarske udruge za uređenje Kopa Vihovići

Predsjednik Ekološke udruge "Eko kop" Vjekoslav Novak kazao je kako je sama ideja projekta zaštiti i revitalizirati to područje.
Gospodarstvo / Ekologija | 29. 03. 2022. u 15:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum o međusobnoj suradnji u realizaciji projekta uređenja sportsko-rekreacijskog centra "Kop Vihovići" potpisalo je u utorak u Mostaru osam udruga s područja grada s Ekološkom udrugom "Eko Kop".

Udruge koje su potpisale sporazum su Sportsko-rekreacijska udruga nordijskog hodanja "Zdrav korak", udruga "Rolla", udruga "Hercegovina bike", Ekološka udruga "Eko Kop", udruga "Sanus Motus", udruga "Zdrav život-Kinezis", HPD "Prenj 1993" Mostar, Paragliding klub "Extreme" Mostar i Ronilački klub Mostgar.

Predstavnici udruga poslali su Gradskom vijeću Mostara inicijativu kako bi dobili dozvolu za korištenje napuštenog površinskog kopa te očekuju pozitivan ishod kako bi počeli s realizacijom dugo planiranog projekta uređenja rekreacijskog centra.

Fena / Sporazum o međusobnoj suradnji

Predsjednik Ekološke udruge "Eko kop" Vjekoslav Novak kazao je kako je sama ideja projekta zaštiti i revitalizirati to područje.

''Zamisao je da u sportsko-rekreacijskom centru budu zastupljeni različiti sportovi, odnosno staze za trčanje, biciklističke staze i, svakako, sadržaji za naše najmlađe, poput tobogana i ljuljački. Mi se nadamo da ćemo, uz potporu drugih udruga, zaokružiti jednu cjelinu koja će biti na ponos naše lokalne zajednice i šire'', poručio je Novak.

Predsjednik Udruge "Sanus Motus" i istoimenog atletskog kluba iz Mostara Vedran Markotić kazao je kako "Sanus Motus" ovom projektu "donosi" 100 polaznika grupnih treninga Sanus Motus centra, 45 djece koji treniraju u Sanus Motus kids projeku i atletskom klubu, 30 aktivnih članova škole trčanja, preko 100 članova polumaratonaca i 10 trenera.

''Znači, preko 250 odraslih i djece koji bi gravitirali prema sportsko-rekreacijskom centru na kopu Vihovići. Cilj svega ovoga što mi radimo je da stvorimo uvjete kako bi kasnije netko to i koristio i upravo zato ova inicijativa kroz osam različitih udruga'', istaknuo je Markotić.

Realizacijom tog projekta, dodao je, Mostar će dobiti jako kvalitetnu i atraktivnu lokaciju za održavanje raznih vrsta treninga, a u budućnosti na istoj bi se lokaciji mogla izgraditi i atletska borilišta, održavati kros utrke i državna prvenstava.

Fena / Sporazum o međusobnoj suradnji

Predsjednik udruge "Hercegovina bike" Toni Zorić kazao je kako ovaj projekt predstavlja značajan iskorak za sve outdoor sportove u Mostaru.

''Kad govorimo konkretno o biciklizmu poznato je da mi biciklisti jako teško pronalazimo prostor za treninge s mlađim naraštajima, a koji su srž ovog sporta. Smatram da ćemo ovim sportsko- rekreacijskim centrom na Kopu riješiti problem ne samo za naš klub nego za sve ostale biciklističke klubove'', poručio je Zorić.

Ovakav projekt prijeko je potreban Mostaru, ocijenio je predsjednik udruge "Zdrav život –Kinezis" Franjo Lovrić.

''Svi znamo koliko je važno kretanje, koliko je važno osigurati kroz ovaj projekt svim dobnim kategorija u Mostaru da mogu iskazati svoju potrebu za kretanjem'', kazao je Lovrić.

Fena / Sporazum o međusobnoj suradnji

Voditelj realizacije projekta uređenja sportsko-rekreacijskog centra "Kop Vihovići" Branislav Stojkić podsjetio je kako je cijela ideja iznikla iz lokalne zajednice, mjesnih zajednica Vihovići, Rudnik i Orlac.

''To su mještani koji su dugi niz godina imali ekološke probleme na površinskom kopu. Naime, prije rata to je bio rudnik mrkog ugljena koji je egzistirao oko 150 godina. Mostar je bio u potrebi da revitalizira taj prostor, ali to se nije uradilo zbog ratnih djelovanja i iz tog razloga je površinski kop ostao zapušten i devastiran'', kazao je Stojkić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close