U tijeku izrada projekta

Istraživanje masovne grobnice na Vihovićima čeka proljeće

Istraživanja jezera na mostarskom kopu Vihovići sačekat će se proljeće, a moguće je i isušivanje jezera.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 12. 2022. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na proljeće se kreće s intenzivnijim aktivnostima u jezeru na lokalitetu Vihovići u Mostaru gdje je prošlog mjeseca krenula potraga za masovnom grobnicom za koju se pretpostavlja da sadrži od 80 do 100 žrtava ubijenih u Mostaru tijekom 1993. godine.

To je za Bljesak.info potvrdila Emza Fazlić glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH, navodeći da se trenutno čeka izrada projekta da se vidi metologija rada, a možda će se ići i sa isušivanjem jezera.

Nakon zarona kojeg su imali, rekla je Fazlić javljali su im se i građani s dodatnim informacijama koje treba provjeriti, da bi se na kraju zaokružila jedna generalna slika i da bi znali točno kako postupiti kada dođe vrijeme.

Foto: Bljesak.info / Istražitelji na Kopu

Podsjetimo, Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 11. studenog započeli su pretraživanje jezera na rudniku Vihovići u Mostaru pod sumnjom da se u njemu nalazi masovna grobnica poginulih u proteklom ratu u BiH.

Tada su se radile pripremne radnje za ekshumaciju po, kako se navodi, pouzdanim informacijama da se na tom lokalitetu nalaze tijela od 80 do 100 osoba ubijenih 1993. godine.

''Kontinuirano se ova lokacija dovodi uz izvore koji kažu kako su kamioni dovozili ubijene 1993. godine. Prema operativnim saznanjima, kojima raspolažu naši istražitelji, ovdje je dovezeno od 80 do 100 Mostaraca ubijenih i izbačenih u ovo vještačko jezero'', rekao je tada Mujo Hadžiomerović, predsjedatelj Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

U studenom su uzimani elementi do koje je dubine vidljivo, koja je površina jezera kao bi se izradio projekt nakon čega će se tražiti sve suglasnosti pokrenuli zahtjevi za ekshumaciju.

''Imamo još mnogo posla ne smijemo ignorirati ove informacije koje smo dobili od izvora a i želimo otkloniti svaku dilemu kad je u pitanju jezero'', rekao je. 

Inače na području Mostara traga se za 202 osobe, od čega su 154 građani Mostara, dok je do danas na području ovog grada –  iz više masovnih i pojedinačnih grobnica – ekshumirano 456 osoba. U mrtvačnici gradskog groblja “Sutina” u Mostaru smješteni su posmrtni ostaci tijela 143 nepoznate osobe a još uvijek se traga za 570 osoba na području Hercegovine. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close