Temperature

Siječanj obara rekorde

Gospodarstvo / Ekologija | 03. 01. 2023. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa je suočena s neuobičajeno toplim vremenom u siječnju i oboreni su brojni temperaturni rekordi širom Starog kontinenta, piše britanski dnevnik Independent.

Prema pisanju lista, u najmanje sedam euopskih država izmjerena je rekordno visoka temperatura prvog dana Nove godine. U Bjelorusiji, Danskoj, Češkoj, Letoniji, Litvi, Nizozemskoj i Poljskoj registrirana je temperatura uobičajena za proljeće.

  / Foto: Regis Duvignau/Reuters

U mjestu Vysokaje u Bjelorusiji izmjereno je rekordnih 16,4 stupnjeva Celzijusa. Prethodno je najviša temperatura u siječnju bila 4,5 stupnjeva.

U poljskom selu Korbielów izmjereno je rekordnih 19 stupnjeva. Prosječna temperatura za to područje u ovo doba godine je jedan stupanj. U Javorniku u Češkoj, temperatura je za 16,6 stupnjeva viša od uobičajene jer je izmjereno 19 stupnjeva, a za ovaj period prosjek su tri stupnja Celzijusa.

U Danskoj je izmjerena temperatura od 12,6 stupnjeva, u Letoniji 11,1 stupnjeva, Liti 14,6 stupnjeva i u Nizozemskoj 16,9 stupnjeva Celzijusa.

"Na osnovu temperatura i oblasti u kojima su rekordne vrijednosti izmjerene ovo razdoblje se može smatrati kao najekstremniji toplotni val ikad registriran u Europi", rekao je klimatolog Maximiliano Herrera koji prati ekstremne temperaturne razlike.

 

Kopirati
Drag cursor here to close