ePATH

Radionice u Hutovu Blatu: Učenici gledali prstenovanje ptica i učili o endemskim vrstama

Posjetitelji radionica, a to su prije svega učenici i članovi lokalnih nevladniih organizacija, vidjeli su danas u Hutovu blatu kako se ptice promatraju, love i prstenuju, koja oprema se koristi, kako se pripremiti za birdwatching...
Gospodarstvo / Ekologija | 07. 06. 2022. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U motelu ''Park'' u Parku prirode Hutovo Blato u Čapljini održana je prva od tri planirane radionice u sklopu Interreg IPA projekta ''Put endema – ePATH'', a koja je bila posvećena karakterističnim pticama Hutova Blata, kao i ugroženim vrstama ovoga parka prirode. Započeo je i trodnevni kamp kao i drugi ciklus natjecanja u promatranju ptica kroz mobilnu aplikaciju ePATH.

Posjetitelji radionica, a to su prije svega učenici i članovi lokalnih nevladniih organizacija, vidjeli su danas u Hutovu blatu kako se ptice promatraju, love i prstenuju, koja oprema se koristi, kako se pripremiti za birdwatching...

Foto: Bljesak.info / Radionice u Hutovu Blatu

Josip Vekić, voditelj nadzora u Parku prirode Hutovo Blato, kaže kako su učenici bili oduševljeni onime što vidjeli na terenu.

''Danas smo bili fokusirani na promatranje, lovljene i prstenovanje ptica, što je djeci bilo jako zanimljivo. Svidjelo im se to da su na terenu vidjeli dvoglede, mreže i ostalu opremu. Danas smo se bazirali na ptice koje su tu u grmlju, a trenutno je u Hutovu Blatu sezona gniježdenja, pa smo vidjeli razne vrste čaplji, kormorana, patki, ibisa...'', navodi Vekić.

Dodao je kako su reakcije učenika jako pozitivne te da je velika većina nastojala fotografirati ptičje vrste, kako bi sudjelovali u natjecanju u promatranju ptica preko mobilne aplikacije ePATH koja je u tijeku.

Foto: Bljesak.info / Radionice u Hutovu Blatu

Reakcije su, kaže, odlične jer većini je ovaj novi način digitalnog natjecanja jako zanimljiv.

Inače, radi se o šestom natjecanju koje se provodi u sklopu projekta (drugo u Hutovom blatu) i to na tri lokacije – u Parku prirode Hutovo Blato u BiH, u Tivatskim solilima u Crnoj Gori te u Botaničkom vrtu Kotišina.

Ideja je da posjetitelji ovih zaštićenih područja fotografiraju biljne i životinjske vrste te fotografije učitavaju u aplikaciju kako bi se katalogizirala flora i fauna ovih područja, a za što u vremenu održavanja natjecanja mogu biti i nagrađeni.

Ove aktivnosti već su provedene u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ovoga tjedna su u planu u BiH, a sva tri partnera to rade u jednakom vremenskom razdoblju jer je glavna ideja da se napravi nova turistička usluga 'Put endema' kako bi turisti mogli kroz tri zemlje planirati godišnji odmor i uvezati i posjetiti sva tri zaštićena područja.

Foto: Bljesak.info / Radionice u Hutovu Blatu

Lucija Pavlović, učenica drugog razreda gimnzaije Srednje škole Stolac, kaže kako je ovo za nju bilo posebno iskustvo.

''Profesorica Višnja nam je održala zanimljivo predavanje o pticama kroz koje nam je pokazala zanimljive snimke, a imali smo i jako zanimljivo iskustvo gledanja prstenovanja ptica“, navodi Lucija.

Sa svojim prijateljima sudjelovat će, kaže, u nagradnoj igri putem aplikacije.

''Zanimljiva je bila i vožnja brodicama, što nam je bio najuzbudljiviji dio, promatrali smo ptice koje smo slikali, pa ćemo sudjelovati u natjecanju jer planiramo učitati fotografije kroz aplikaciju do kraja dana'', kaže Josipa.

Foto: Bljesak.info / Radionice u Hutovu Blatu

Radionice su bile jako zanimljive i članovima Humanitarne udruge ''Cvijet'' Čapljina, koja okuplja djecu s poteškoćama u razvoju.

''Hvala organizatorima na pozivu da sudjelujemo na ovim događanjima. Ovakve i slične radionice su veoma važne za svakoga, a posebno za naše članove i općenito osobe sa invaliditetom, jer pozitivno utječu na jačanje njihove socijalizacije, ali i općenito na razvijanje i usavršavanje znanja iz oblasti ekologije, zaštite prirode, endemskih vrta u gradu i okolici. Djeca su bila jako oduševljena i pozorno su slušali predavanja o pticama koje obitavaju u parku, a poseban im je doživaljaj bio foto safari rijekom Krupom'', rekla je predsjednica HU Cvijet Andrijana Suton.

Prof. Dr. Višnja Bukvić, stručni suradnik za ptice na projektu, istaknula je kako je današnja radionica bila nastavak na ranije radionice te kako se pokazala jako uspješnom i zanimljivom za ovaj uzrast.

Foto: Bljesak.info / Radionice u Hutovu Blatu

''Trenutno su u Hutovu Blatu 163 vrste ptica, pa je bilo teško odlučiti koje predstaviti, ali smo se odlučili za one koje se mogu najčešće vidjeti. Ciljana populacija bili su učenici iz srednjh škola, pa smo govorili o 10-ak vrsta ptica koje se ovdje mogu najčešće vidjeti, a mi smo ih danas i sreli. Pričali smo o nekoliko vrsta čapljini – mala bijela čaplja koja je simbol Hutova Blata, purpurna čaplja, čaplja danguba, blistavi ibis, patka njorka, glavata patka, orao štekavac, prepelica kao izdvojena vrsta jer se ne nalazi u močvarnom dijelu... Pokazali smo im kako se ptice gledaju – uz sliku opisali smo najupečatljivije dijelove, poput kljuna, perja...'', rekla je prof. Bukvić.

Istaknula je da su ovi projekti jako važni za buđenje svijesti javnosti, ali i za znanost.

''Ovim projektima ulijeva se poštovanje i ljubav mlađoj generaciji prema prirodi, a njima se znanost svoi i na niže nivoe, jer ona ako samo stoji na papiru nije produktivna. Ovo prodiranje u javnost je dobro, jer recimo u 19. stoljeću je birdwatching počeo u Engleskoj, a danas imamo 10 milijuna promatrača ptica, dok je kod nas taj broj zanemariv. U Hrvatskoj recimo imamo 10 prepoznatljivih ornitologa. Ovakvi projekti rade adekvatnu i učinkovitu popularizaciju, jer se dobiju različiti materijali, prospekti i opće znanje, prije svega znanstveno, koje se primjenjuje na terenu, kao recimo danas sa učenicima, jer su upravo na terenu vidjeli kako se love ptice, kako se s njima postupa, kako se prstenuju...'', navela je prof. Bukvić.

Foto: Bljesak.info / Radionice u Hutovu Blatu

Radionice, kamp i natjecanje u promatranju ptica u Hutovu Blatu nastavljaju se već sutra i prekosutra. U srijedu su planirane radionice posvećene ribama sa naglaskom na endemske vrste riba, a posljednjeg dana, u četvrtak, radionice će biti posvećene endemičnim biljkama ovoga područja.

Inače, projekt ''Put endema – ePATH'' za cilj ima razviti raznoliku turističku ponudu temeljenu na održivom korištenju prirodne i kulturne baštine u prekograničnoj regji, stvaranjem nove zajedničke turističke ponude. Park prirode Hutovo Blato (BA), Biokovski botanički vrt Kotišina (HR) i rezervat prirode Tivatska solila (ME) omogućit će turistima da nauče i dožive prirodne i kulturne vrijednosti slijedeći jedinstveni put endemskih vrsta.

Ukupni proračun projekta iznosi 1.540.375,30 eura, a dvogodišnji projekt provodi se od 1. studenog 2020. godine do 31. listopada 2022. godine.

Projekt je podržan u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., a projekt koristi ERDF i IPA II sredstva Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close