Nova aplikacija

Čapljina: U Hutovu blatu tabletima i mobitelima love ptice i biljke

Cilj radionica je popularizacija endemskih i ugroženih vrsta biljaka, riba i ptica u prekograničnom području kroz zanimljive edukativne sadržaje.
Gospodarstvo / Ekologija | 15. 12. 2021. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Park prirode Hutovo blato domaćin je radionice i natjecanja u promatranju ptica, a sve u sklopu projekta "Endemic pathway - ePATH".

Cilj radionica je popularizacija endemskih i ugroženih vrsta biljaka, riba i ptica u prekograničnom području kroz zanimljive edukativne sadržaje.

Kroz trodnevnu radionicu bit će održane škole u prirodi, foto safari i slične aktivnosti, a za posjetitelje parka bit će organizirano i natjecanje u promatranju ptica koje će se odvijati kroz novu mobilnu aplikaciju.

Foto: Bljesak.info / U Hutovu blatu tabletima i mobitelima love ptice i biljke

''Aktivnosti promatranja ptica provode se kroz novu aplikaciju koju smo danas predstavili. Aplikacija je bogata popisom ptica koje se mogu vidjeti u Parku prirode Hutovo blato, Tivatskim solilima u Crnoj Gori i biljkama koje se mogu pronaći u Botaničkom vrtu Kotišina u Makarskoj. Natjecatelji se registriraju, šetaju parkom, pronalaze biljke i ptice, naprave fotografiju ili snime zvuk ptice ili videomaterijal te to učitaju u aplikaciju. Tri člana povjerenstva ocjenjuju njihov rad od 1 do 5, odnosno gledaju jesu li pronašli neku ugroženu ili rijetku vrstu ili neku običnu vrstu. Za one najbolje predviđene su i nagrade'', rekla je za Bljesak.info Dijana Bošnjak, zamjenica projekt menadžera na ePATH projektu.

Prof. dr. Višnja Bukvić govorila je o brojnosti ptičjih vrsta u Hutovu blatu.

''Tu je do sada zabilježena 261 vrsta ptica, međutim one su se tijekom godina mijenjale. Bilo je razdoblja prije i poslije izgradnje hidroelektrane Čapljina pa je samim tim taj broj nakon izgradnje opao na 163 ptičje vrste, ali je do danas u blagom porastu. Još uvijek možemo biti zadovoljni brojnosti vrsta i brojnosti ptica populacija u Hutovu blatu i sve one su pod nekakvom zaštitom i skoro 160 vrsta je na crvenoj listi BiH i u zaštiti su različitih koncencijama od Natura 2000 staništa gdje se zaštićuju selidbeni putevi, zatim Ramsarsko područje i drugim konvencijama'', rekla je Bukvić.

Foto: Bljesak.info / U Hutovu blatu tabletima i mobitelima love ptice i biljke

I gosti iz Crne Gore i Hrvatske zadovoljni su radionicom i aktivnostima.

''Cilj ovoga projekta je valorizacija same prirodne baštine, kao i one kulturne, sa naglaskom na turizam, ali isto tako ne smijemo zaboraviti ni samu zaštitu tih staništa. Kako se radi o različitim staništima, svaki partner ima drugačiju vrstu zaštite i zaštite prirode, a najveći cilj je da se povežemo te da turisti koji posjete jedno mjesto od partnera dođu i na druga dva te da na taj način pokrenemo i bolju prekograničnu suradnju - i kroz Hutovo blato, i kroz Tivatska solila i kroz Botanički vrt Kotišina'', rekao je Dražen Nemčić koji je na radionici sudjelovao kao predstavnik Grada Makarske.

''Naše JP je jedan od projektnih partnera na projektu, i negdje se pronalazimo u dijelu natjecanja za ornitologe i radionice koje ćemo organizirati kod nas, s obzirom da naše JP upravlja posebnim rezervatom prirode Tivatska solila, a prvenstveno zašto je zaštićen bilo je zbog važnih, endemskih i rijetkih ptica, a nakon istraživanja zbog prirodne i kulturne baštine kojom je bogat'', rekla je Bajković.

Foto: Bljesak.info / U Hutovu blatu tabletima i mobitelima love ptice i biljke

Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore koje upravlja Tivatskim solilima također je imalo svog predstavnika na ovom događaju.

Marija Bajković, koja je bila predstavnica Crne Gore, poručila je kako se i oni spremaju za slične radionice.

''Tivatska solila su zaštićena zbog važnih, endemskih i rijetkih ptica od 2014. godine, a nakon istraživanja i zbog prirodne i kulturne baštine kojom su bogata”, rekla je Bajković te pozvala sve da posjete i njihove radionice.

Irena Rozić objasnila je zašto je ovaj projekt važan za Hutovo blato.

Foto: Bljesak.info / U Hutovu blatu tabletima i mobitelima love ptice i biljke

''Cilj je da vrste koje obitavaju na ovim staništima integriramo u turističku ponudu, tj. da ih približimo što više javnosti. To je cilj ovih mobilnih aplikacija i ovih radionica. Čuli smo više puta da je Hutovo blato kao Park prirode i zaštićen temeljem bioraznolikosti koju ovdje imamo'', rekla je Rozić.

Projekt ePATH odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020., a provode ga tri partnera: Park prirode Hutovo blato, Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska.

Kopirati
Drag cursor here to close