Zaštita prirode

Zaštita Livanjskog polja - najvažnijeg područja za ptice u BiH

Dom je ovo za skoro 80 posto ptica koje su zabilježene u našoj zemlji.
Gospodarstvo / Ekologija | 20. 03. 2022. u 18:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana vijećnicima tri lokalne samouprave - Livna, Tomislavgrada i Bosanskog Grahova - na čijem području se nalazi, prezentiran je Nacrt zakona o proglašenju Livanjskog polja zaštićenim područjem po nacionalnom zakonodavstvu. Radionicu o toj temi organizirali su USAID, Centar za zaštitu životne sredine, Ornitološko društvo "Naše ptice", WWF, Program Ujedinjenih naroda za okoliš i Stur.ba.

Među najvećim je u Europi, za sada bez zaštite, izvjestila je federalna televizija navodeći kako su močvarni, odnosno slatkovodni ekosustavi Livanjskog polja ugroženi. Ustanovili su to stručnjaci koji rade na Studiji za proglašenje Livanjskog polja zaštićenim područjem.

„To je kraško polje koje ima 3 rijeke, stalne rijeke, kraško polje koje ima nebrojeno privremenih vodotokova, ima fenomenalne ponore, ima fenomenalne planine koje ga okružuju, ima biljni i životinjski svijet koji je iznimno bogat“, navodi Biljana Topić, članica Ornitološkog društva Naše ptice.

Da je tako svjedoči, 858 vrsta biljaka koje rastu na ovome polju. A dom je ovo za skoro 80 posto ptica koje su zabilježene u našoj zemlji.

„Livanjsko polje je najvažnije područje za ptice u BiH, jedno od četiri najvažnija područja za migratorne ptice na kompletnom jadranskom migratornom koridoru“, ističe Goran Topić, član Ornitološkog društva Naše ptice.

Livanjsko polje prava je riznica biološke raznolikosti s nizom endema vezanih isključivo za kraška polja, ali i veliki turistički potencijal. Zaštićena područja su najbolji magnet i za turiste.

„A isto tako, za privlačenje sredstava iz EU-a - jer imate sredstva koja su posebno namijenjena za zaštićena područja“, dodaje Marin Mamuza, vlasnik turističke agencije.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Božo Perić (HDZ 1990): smatra kako ovo treba podržati: „Kad imate ovako jedan brend, zaštićeni krajolik, to će uvelike sigurno omogućiti razvoj turizma i više će ljudi dolaziti. Međutim, sama realizacija ovoga treba definitivno proći i kroz gradska vijeća“.

Ako građane pitate, ta je inicijativa već dobila zeleno svjetlo.

„Pošto je Livanjsko polje jedno od najvećih kraških polja u Europi i samim time se treba očuvati, ta inicijativa je jedan od načina kako bi se to Livanjsko polje i bioraznolikost koja se nalazi u Livanjskom polju očuvala i sačuvala“.

„I to bi trebalo iskoristiti, stručnjaci kako to odrede - baš bih voljela da se to napravi i da bar po nečem Livno se još čuje“.

„Deponija koja se nalazi u Livanjskom polju možda bi se samim tim i uklonila i riješili bismo se tog smeća“.

Budući da je u Livanjskom polju i Buškom jezeru na zimovanju zabilježeno i do 70 tisuća močvarica, cilj projekta je, među ostalim, spriječiti krivolovni pritisak na ptice, uspostaviti nelovna područja. Stanište je to i brojnim vrstama sisara, a na rubu Livanjskog polja, na padinama Cincara živi više od 800 divljih konja. Stoga naši sugovornici ističu da će ustrajati na zaštiti ovog iznimnog područja.

Kopirati
Drag cursor here to close