Zabrinuti mještani

Prosvjed zbog navodnog odlaganja medicinskog otpada u “Krupačkim stijenama”

Direktor JK preduzeća Trnovo, koje upravlja ovom deponijom, ranije je rekao da se na deponiju odlaže isključivo komunalni i građevinski otpad.
Gospodarstvo / Ekologija | 27. 10. 2020. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deponija Krupačke stijene već nekoliko godina izaziva zabrinutost mještana Krupca, Trnova, Gagovića i Vojkovića. Mještani su za danas najavili prosvjed zbog, kako su naveli, nelegalnog odlaganja medicinskog otpada na deponiji.

Prosvjed je zakazan za 9.00 sati.

Ranije je ekipa BHRT pokušala doći do deponije, ali direktor JKP Trnovo nije dao dozvolu za prolaz jer, kako je rekao, novinari nisu korektni u izvještavanju i samo gledaju kako da ublate rad JKP Trnovo.

Deponija se nalazi 20 metara od rijeke Željeznice, što utječe na kvalitetu pitke vode i svih građana Sarajeva, piše BHRT.

Sve vode od atmosferskih padavina slijevaju se s deponije direktno u rijeku i tako se zagađuju i podzemne vode.

Grad Istočno Sarajevo izdvojio je novčana sredstva za sanaciju deponije. Svi kamioni koji odlažu otpad na Krupačkim stijenama imaju legalne papire, odnosno ugovore sa komunalnim poduzećem Trnovo. No, upitno je koja vrsta otpada se odlaže na ovoj deponiji.

Direktor JK preduzeća Trnovo, koje upravlja ovom deponijom, ranije je rekao da se na deponiju odlaže isključivo komunalni i građevinski otpad.

Iz Eko akcije kažu da je ova deponija potpuno neuređena i da ne odgovara standardima čak ni za obični komunalni otpad.

Kopirati
Drag cursor here to close