'Smećarska mafija'

Ipak našim parama: Raspisan javni poziv za izmještanje i uništavanje talijanskog otpada

''Sljedeći korak očekujemo 9. studenog kada je otvaranje ponuda pristiglih na Javni poziv za uklanjane otpada"
Gospodarstvo / Ekologija | 22. 10. 2020. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH (FBiH) raspisala je Javni poziv za izmještanje i uništavanje talijanskog otpada nelegalno deponiranog na području Drvara, čime je napravljen drugi važan korak u rješavanju ovog problema, rekla je Srni načelnica općine Drvar Dušica Runić.

Uspješni koraci

"Prvi uspješan korak je da smo zaustavili dalji uvoz otpada, a drugi je to da je Federalna uprava za inspekcijske poslove raspisala Javni poziv za realizaciju zahtjeva općine Drvar, a to je da se otpad s područja naše općine izmjesti i uništi te da se prostor dezinfikuje", naglasila je Runić za Srnu.

Ona je objasnila da je prvi korak načinjen kada je federalno Ministarstvo za zaštitu životne sredine i turizam ukinulo dozvolu za dalji uvoz, zahvaljujući angažmanu građana i lokalne vlasti.

"Naše aktivnosti i administrativna borba ovdje ne prestaju, nastavit ćemo aktivno pratiti postupke nadležnih kako bismo došli do cilja. Sljedeći korak očekujemo 9.  studenog kada je otvaranje ponuda pristiglih na Javni poziv za uklanjane otpada", istaknula je Runić.

Sve je počelo u srpnju

Poduzeće "Krom reciklaža" iz Drvara uvezlo je početkom srpnja u BiH 294.574 kilograma tekstilnog otpada u vrijednosti od 16.125 KM. Smeće je odloženo u Drvar, Bosansko Grahovo, Bihać, Busovaču i Kiseljak.

Podsjetimo, uvozniku otpada, koji se oglušio o rješenje Federalne inspekcije osim kaznene prijave, najavljene su tužbe, a nakon uklanjanja otpada i račun.

Dokazano je da je uvoznik imao dozvolu za uvoz, ali ne i za skladištenje otpada, ranije je podsjetio BHRT.

Iako su nadležne institucije od uvoznika ovog otpada Kromb reciklaža d.o.o. odmah zatražile uništavanje ovog otpada ili vraćanje u zemlju porijekla, odnosno Italiju, tri mjeseca kasnije otpad je i dalje tu.

Uklanjanje na račun građana

Sredstva za uklanjanjanje otpada, kako je ranije pisala Srpska.info, osigurava će Fond za zaštitu okoliša Federacije, a računi će, nakon završetka radova, posredstvom Federalnog pravobranilaštva biti dostavljeni firmi Kromb reciklaža d.o.o. Drvar, koja je otpad uvela i nezakonito skladištila u pet bh. gradova.

Dakle, nelegalno skladišteni otpad će se ukloniti ''na račun'' građana Fedracije BiH.

U međuvremenu uvoznici otpada su tužili federalno Ministarstvo za ekologiju, zato što im je oduzeta dozvola za daljnji uvoz otpada, čime im je, kako oni tvrde, “onemogućeno poslovanje”.

Suvalsnik ove firme Rodoljub Dinić, ranije je pisala Srpska.info, javno je poručio da “Krom reciklaža” neće ukloniti otpad, iako im inspektorat još prije dva mjeseca naredio da to učine.

Dozvola za uvoz, ali ne i odlaganje

Firmu “Krom reciklaža d.o.o.”, koja je imala dozvolu za uvoz otpada radi prerade, odnosno reciklaže, osnovala su trojica državljana Srbije na fiktivnoj adresi u Drvaru. Nakon što je otpad uvezen iz Italije, istovaren u napuštenim fabrikama i na drugim lokacijama, na kojima to nije dozvoljeno, podsjeća Srpska.info, građani su se početkom srpnja pobunili i prosvjedima i blokadom puta spriječili daljnje gomilanje uvoznog otpada u svojim mjestima.

Tada se počelo odmotavati klupko, pa se ispostavilo da u Drvaru pogon za reciklažu ne postoji, a ni uredima firme uvoznika novinari i aktivisti nisu mogli ući u trag. Ni vlasnici firme se nisu pojavljivali u Drvaru i Grahovu.

Tako se na kraju ispostavilo da su oni uredno primili poštu, kada su im izdavana rješenja i dozvole za rad, ali da ih poštari nisu mogli naći, da im uruče rješenje inspektora koji ima naređuje da, narodski rečeno “počiste za sobom”, odnosno da uklone otpad koji su nezakonito deponirali.

Kopirati
Drag cursor here to close