Primjer

Podgorica peti najzeleniji grad Europe

Svaki dio glavnog grada Crne Gore dobio je po neko novo igralište, s mnogo drveća.
Gospodarstvo / Ekologija | 11. 09. 2022. u 14:25 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih godina, u Podgorici je sve više zelenih parkova, igrališta, zelenih površina. Svaki dio glavnog grada Crne Gore dobio je po neko novo igralište, s mnogo drveća. To nije prošlo nezapaženo, pa je prema rezultatima najnovijeg istraživanja Evropske agencije za zaštitu životne sredine, Podgorica službeno peti najzeleniji grad Europe u kategoriji ukupna zelena infrastruktura.

Anadolija / Podgorica

S 12 posto pod parkovskim površinama glavni grad Crne Gore je daleko ispred svih glavnih gradova šireg regije, pa i europskog prosjeka od sedam posto. Podgorica je jedan od najtoplijih gradova Europe. Tijekom ljeta, temperature nerijetko prelaze 40 stupnjeva Celzijusa. Zbog specifične klime, sve je veća potreba za zelenim površinama, a uprava grada posljednjih godina potrudila se da grad dobije nove zelene sadržaje.

Zelene površine na svakom koraku

Samo tijekom posljednje tri godine Podgorica je dobila preko 150.000 metara četvornih novih uređenih zelenih površina. Baš tijekom ljetnih mjeseci, parkovi širom grada su prepuni posjetitelja. I ne samo tijekom ljetnih mjeseci, već i u ostalim razdobljima godine.

Koliko je važno imati dovoljno zelenih površina, pokazao je i period tijekom koronavirusa, kada je na snazi bila karantena. Tada je do izražaja došla važnost parkova, jer su brojni stanovnici imali potrebu za aktivnim hodanjem i šetnjom. U međuvremenu, u Podgorici su osim novih, dodatno obogaćeni brojni postojeći parkovi, od kojih su mnogi zbog svoje važnosti, simboli grada.

Brdo Gorica "pluća" grada

Tu se prije svega misli na park šumu Gorica, koja predstavlja "pluća" grada. Na ovom poznatom izletištu svakodnevno dođe na stotine zaljubljenika u prirodu i zdrave stilove života, daleko od gradske buke.

U vremenu kada se na svakom koraku širom Podgorice prave stambeni objekti, park šuma Gorica predstavlja za mnoge, najljepše mjesto u gradu. Park šuma Gorica omiljena je među građanima i posjetiteljima, jer se nalazi u samom centru grada, pored drevne crkve svetog Đorđa. Pored toga što se na vrhu nalazi spomen Palom borcu, sa Gorice se pruža i divan pogled na desnu stranu Morače i konture mosta Milenijum.

Anadolija / Podgorica

Park šuma Gorica posjetiteljima nudi uređene pješačke, biciklističke i trim staze. Na samom vrhu, gdje se ukazuje zadivljujuća panorama grada, u zelenilu šume "skriveni“ su sportsko-rekreativni tereni. Novoizgrađeni avanturistički park, koji je smješten u parku, dio je raznovrsne ponude ovog izletišta.

Centar grada okružen parkovima

U drugim dijelovima grada, također, nalaze se parkovi koji su pravo ekološko bogatstvo grada. Park šuma Ljubović na jednoj i park šuma Tološi na drugoj strani, mjesta su koja odvlače Podgoričane od gradske buke.

Ono što posebno čini Podgoricu jedinstvenom jeste da u samom centru grada postoje brojni parkovi. Dječji park, Kraljev park, Park Đorđa Balaševića, Njegošev park, Karađorđev park, Podgorički park i brojni drugi predstavljaju zelenu oazu Podgorice s čistim zrakom i ugodnom klimom.

Kopirati
Drag cursor here to close