Eko-elektrane

Od kanalizacijskog mulja proizvode toplinsku i električnu energiju

Uz novu eko-elektranu postrojenje za pročišćavanje voda se transformiralo iz jednog od najvećih potrošača energije u gradu u energetski efikasan projekt.
Gospodarstvo / Ekologija | 09. 02. 2021. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beču mikroorganizmi nisu samo zaslužni za pročišćavanje vode, već i za proizvodnju električne i toplinske energije.

Taj pristup omogućava velika eko-elektrana u bečkom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, u kojoj se od kanalizacijskog mulja proizvodi ekološka energija.

"Od ove godine postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda samostalno generira energiju potrebnu za svoj rad, pa čak proizvodi i višak električne i toplinske energije. Kao rezultat toga imamo oko 40.000 tona manje CO2 emisija godišnje, količina štetnih tvari koja odgovara proizvodnji jednog automobila koji 10.000 puta obiđe svijet. Zaštita klime u Beču započinje već u toaletu", smatra član vlade, Jürgen Czernohorszky iz Sektora za klimu, životnu sredinu, demokraciju i personal.

Uz novu eko-elektranu postrojenje za pročišćavanje voda se transformiralo iz jednog od najvećih potrošača energije u gradu u energetski efikasan projekt.

Eko-elektrana u postrojenju proizvede do 78 GWh struje godišnje, ekvivalent prosječnoj potrošnji 30.000 bečkih domaćinstava. Oko 80% proizvedene električne upotrijebi samo postrojenje, dok se višak napaja u bečku mrežu za osiguravanje električnom energijom.

Proizvodnja energije funkcionira tako što se zagađivači koji se uklanjaju prilikom pročišćavanja vežu u kanalizacijski mulj. Zgusnuti mulj se zatim zagrijava na 38 stupnjeva Celzijevih.

Uslijed nedostatka zraka bakterije razgrađuju organske komponente mulja. Tijekom 25-dnevnog procesa razgradnje proizvodi se kanalizacijski plin, kojeg do 2/3 čini Methan (CH4).

"Obrađeni" mulj se kasnije pali, a dobiveni plin se dalje upotrebljava kao gorivo za velike plinske motore. Tako ne nastaje samo mehanička energija koja se pretvara u struju nego i toplinska koja se može koristiti za grijanje.

Beč kontinuirano radi na energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Tako solarne panele postavljaju na krovove, fasade, zidove i površine drugih elektrana.

U gradsko postrojenje za prečišćavanje voda svake sekunde uđe preko 6.000 litara otpadne vode, a u tijeku dana se iz otpadnih voda ukloni preko 100.000 kilograma zagađivača.

Prerada kanalizacijskog mulja pomaže Beču prilikom postizanja cilja klimatski neutralnog grada do 2040. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close