Ekološka udruga EKO KOP Mostar

Ekolozi traže zaštitu i zaustavljanje devastiranja kopa Vihovići

Ekološka udruga EKO KOP Mostar priopćenjem za javnost obratila se široj zajednici u gradu Mostaru kako bi ih upoznali sa nebrigom i nastavkom devastiranja prostora rudarskog kopa Vihovići.
Gospodarstvo / Ekologija | 17. 01. 2021. u 23:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekološka udruga EKO KOP Mostar priopćenjem za javnost obratila se široj zajednici u gradu Mostaru kako bi ih upoznali sa nebrigom i nastavkom devastiranja prostora rudarskog kopa Vihovići.

''Ovaj prostor je namjenjen za sportsko-rekreacijski projekt koji jako dugo čeka neka bolja vremena za realizaciju.

Međutim, mi građani moramo djelovati kako bi ovaj prostor zaštitili na najbolji mogući način.
Kao što je javnosti poznato, prije 12 godina saniranje kopa bilo je u punom jeku te prilikom revitaliziranja, saniranja i gašenja podzemnih požara, ulaz u ovaj prostor bio je strogo zaštićen, kako ogradom tako i kapijom koja se nalazila na ulazu na područje kopa.

Foto: PR / Nastavak devastiranja prostora  rudarskog kopa u Vihovićima

Ovakva zaštita je imala namjenu odvraćanja neodgovornih pojedinaca pa čak i nekih gradskih poduzeća u namjeri odlaganja otpada, a što je strogo zabranjeno na predmetnoj lokaciji.

Kapija više ne postoji, ograda se davno prodala u staro željezo, a ova lokacija prepuštena je na ekocid i vraćanje na stanje deponije otpada.

U zadnje vrijeme rudarski kop je ponovno na meti vandala koji svojim neodgovornim ponašanjem sprečavaju rekreativce i zaljubljenike u prirodu kako bi uživali u najljepšem pogledu na grad Mostar.

Zahtijevamo od nadležnih institucija u HNŽ i gradu Mostaru da poduzmu konkretne korake u rješavanju ovog problema te spriječe daljnji ekocid ovog prostora i stvaranja nove divlje deponije otpada udaljene stotinjak metara od gradskih naselja.

Foto: PR / Nastavak devastiranja prostora  rudarskog kopa u Vihovićima

Apeliramo na nadležne institucije da postave kamere, koje će nadzirati ulaz na prostor kopa, a koje će omogućiti kažnjavanje nesavjesnih pojedinca koji su sebi uzeli za pravo uništavati ovu životnu sredinu te tako praviti od ovog grada ruglo na sramotu svih njegovih građana.

Ako se kamere ovih dana postavljaju po gradu u cilju kažnjavanja nesavjesnih vozača, zašto to ne bio povod da se kazne i nesavjesni građani koji bacaju otpad na strogo zabranjenu lokaciju.

U nadi da će ovo područje u skoroj budućnosti biti mjesto sportsko-rekreacijskih aktivnosti svih građana našeg grada, pratit ćemo aktivnosti nadležnih institucija vezane za ovu lokaciju i nećemo se umoriti prikazivati i prozivati sve one koji su odgovorni za zanemarivanje lokacije rudarskog kopa Vihovići'', navodi se na kraju priopćenja Ekološke udruge EKO KOP Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close