Začarani krug

Ekološka katastrofa na Drini upozorenje nadležnima

Kako je za Fenu kazao Dejan Furtula iz Eko centra Višegrad, zbog velikih padalina i visokog vodostaja rijeke Drine i rijeke Lime na brani se zaustavila ogromna količina otpada.
Gospodarstvo / Ekologija | 06. 01. 2021. u 16:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena  /  Četiri tisuće kubika smeća na kruni brane Hidroelektrane Višegrad 

Iako Višegrad već dugi niz godina ima problem s otpadom, s početkom ove godine došlo je do ekološke katastrofe nakon što se, usljed pucanja lančanice, oko četiri tisuće kubika nataložilo na kruni brane Hidroelektrane "Višegrad" čime je ugrožen i njen rad.

Kako je za Fenu kazao Dejan Furtula iz Eko centra Višegrad, zbog velikih padalina i visokog vodostaja rijeke Drine i rijeke Lime na brani se zaustavila ogromna količina otpada.

Prije dvije godine aktuelizirano je pitanje otpada kada je održan i trilateralni sastanak nadležnih ministarstava Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine s načelnicima općina u slivu Drine.

Na tom sastanku, kaže Furtula, dogovoreno je formiranje timova kako bi se riješilo pitanje deponija uz obale rijeke, ali do sada ništa konkretno nije urađeno zbog čega je najavio da će se ponovo prema njima uputiti apel kako bi se aktueliziralo rješenja tog pitanja i sačuvalo zdravlje.

''Na udaru je cijeli ekosistem jer tolika količina plastike pluta rijekom, deponija smeća se nalazi 400 ili 500 metara od nas te je u pitanju začarani krug. Mi vadimo smeće iz rijeke na deponiju koja nerijetko bude zapaljena ili kada pada kiša otpad odlazi u podzemne vode i vraća se u Drinu'', kazao je Furtula.

Ponovio je da je u pitanju prava ekološka katastrofa izražavajući nadu da će svi razumjeti da zdravlje stanovništva mora biti na prvom mjestu.

Radnici preduzeća "Hidroelektrane na Drini" počeli su uklanjati plutajući otpad kojeg prema procjenama ima oko četiri tisuće kubika i nalazi se na kruni brane Hidroelektrane "Višegrad" nakon što je tu dospio pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

Specijalizirani tim Hidroelektrane "Višegrad" godišnje ukloni od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Drine, a rijekom dopluta drvo, plastika i staklo i drugi otpad s deponija u okruženju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close