Zeleni BiH

Novi pokušaj prevare u vezi malih hidroelektrana

Zeleni BiH traže zabranu gradnje svih malih hidroelektrana, uključujući i gravitacijske
Gospodarstvo / Ekologija | 29. 05. 2022. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Zastupničkog doma zakazanoj za utorak 31.05.2022. zastupnici će se izjašnjavati o Zakonu o dopunama zakona o električnoj energiji.

Zeleni Bosne i Hercegovine skreću pažnju javnosti na još jedan pokušaj prevare, gdje Federalno ministarstvo energetike kroz Zakon o dopunama zakona o električnoj energiji, na mala vrata pokušava održati tzv. gravitacijske male hidroelektrane.

Fokusiranjem na tehničke korekcije i navodnu zabranu gradnje malih hidroelektrana, suptilno se gravitacijske male hidroelektrane, štetne kao i sve druge, pokušavaju uspostaviti kao sastavni dio energetskog sustava, što bi naknadno ''zaključalo“'' kroz Zakon o obnovljivim izvorima energije, te time nastavio ekocid nad rijekama u Federaciji BiH.

Zeleni BiH traže jednoglasnu i bezuvjetnu podršku zabrani svih, pa i gravitacijske hidroelektrana što treba biti sastavni dio predloženog zakonskog rješenja. Tek tada bi, nakon godina borbe ekoloških, stručnih i građanskih grupa ova odluka značila i konačno stavljanje točke na izgradnju malih hidroelektrana.

Zeleni BiH stoga od Odbora za energetiku, kao i od samog Zastupničkog doma traže da se podrška predloženom Zakonu uvjetuje donošenjem amandmana kojim će se spriječiti obmana zastupnika i donijeti puna zabrana gradnje mladih hidroelektrana.

To je jedini način da se ispuni generacijski zadatak zaštite domaćih rijeka i ukupnog ekosustava Bosne i Hercegovine.

Zeleni BiH podsjećaju na gotovo jednoglasnu podršku svih stranaka i zastupnika Zaključku Zastupničkog doma iz lipnja 2020. godine o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana, kao i osobnu podršku nekoliko desetina tisuća građana Federacije BiH koji su podigli glas protiv nekontrolirane i štetne eksploatacije prirodnog bogatstva, gdje je javni interes trajno oštećen u korist profita nekolicine pojedinaca.

Klub zastupnika Država u sklopu koje djeluju i zastupnici Zelenih BiH dat će podršku predmetnom Zakonu, uz prethodnu zabranu gradnje svih, pa i gravitacijske hidroelektrana.

Kopirati
Drag cursor here to close