Izrada studije

Novi pokušaj i okršaj Mostara s krutim otpadom

Iz Deponije su naveli kako se, stjecajem okolnosti, izrada studije je postala nepotrebna.
Gospodarstvo / Ekologija | 29. 09. 2020. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar pokušat će (još jednom) riješiti krupni otpad jer je dopunjen plan javnih nabava dodajući stavku izrade studije utjecaja na okoliš.

Kako je objavljeno u odluci gradonačelnika, studija utjecaj na okoliš namijenjena je ''za aktivnosti deponiranja krutog komunalnog otpada''. Izrada studije koštat će 90 tisuća maraka (bez PDV-a).

Podsjećamo, istu studiju trebalo je izraditi Javno poduzeće Deponija d.o.o. Mostar, koja je raspisala javnu nabavu vrijednu 85.000 KM, da bi je, nakon žalbe jednog od ponuđača, poništilo u kolovozu.

Razlog poništenja nabave su izvan kontrole ugovornog organa (J.P. Deponija, op.a.) i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka nabave, naveli tada su u obavijesti objavljenoj na Portalu javnih nabava.

U obrazloženju o poništavanju nabave Deponije, navode kako je ''postupila i Uprava Grada Mostara pa je uputila zahtjev za dostavu ponuda za izradu Projektnog zadatka za izradu Studije o utjecaju na okoliš nove lokacije regionalne deponije u Mostaru od 6. srpnja, početnog dokumenta u ovom procesu''.

Iz Deponije su naveli kako se, stjecajem okolnosti, izrada studije je postala nepotrebna.

''Dakle, potpunom promjenom koncepta u rješavanju pitanja regionalne deponije Uborak-Buđevci u Mostaru koji je proistekao iz odluka nadležnih tijela, došlo je i do izmjene u procedurama javnih nabava, odnosno objave natječaja za izradu Plana prilagođavanja za ovu deponiju, a za čiju izradu je već i zaključen ugovor s najpovoljnijim ponuđačem i čija je izrada u tijeku, što nameće otkazivanje potpisivanja ugovora za izradu Studije utjecaja na okoliš za deponiranja krutog  komunalnog otpada Uborak-Buđevci, dokumenta koji je u potpunoj koliziji s novonastalom situacijom'', stoji u obrazloženju.

Zbog stalnih prosvjeda građana lokalne zajednice tijekom prošle i ove godine, čime je bilo u više navrata spriječeno odlaganje otpada na ovu lokaciju, a time i odvoz otpada sa ulica Grada Mostara i okolnih naselja i, navode u obrazloženju, ispostavljenog zahtjeva građana nadležnim tijelima za dislokacijom deponije, došlo je do potpune izmjene pristupa u rješavanju ovog pitanja i J.P. Deponija Mostar je izradila novi prijedlog Koncepta zbrinjavanja otpada koji predviđa postupno zatvaranje ove deponije i  paralelno iznalaženje lokacije za novi centar za upravljanje otpadom te ga 7. travnja uputila Gradu Mostaru da ga proslijedi Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close