WWF

Male hidroelektrane generirale samo 3,6% struje

Izgradnjom malih hidroelektrana svatko od nas gubi, i to višestruko: gubi rijeke i nacionalne parkove koji se isušuju, endemske vrste riba, plodno tlo, radna mjesta i još mnogo toga.
Gospodarstvo / Ekologija | 04. 10. 2020. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pokrenula je kampanju protiv izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu jer je to, kako navode, ''igra u kojoj svi gubimo''.

Iako energiju crpe iz obnovljivih izvora, male hidroelektrane štetne su za okoliš jer zagađuju i isušuju rijeke.

Osim toga, male hidroelektrane (mHE) nisu ni učinkovite — iako im je 2018. na Balkanu bilo dodijeljeno 70 % državnih poticaja, generirale su samo 3,6 % ukupne električne energije.

Izgradnjom malih hidroelektrana svatko od nas gubi, i to višestruko: gubi rijeke i nacionalne parkove koji se isušuju, endemske vrste riba, plodno tlo, radna mjesta i još mnogo toga.

''Podsjećamo javnost da je glavni motiv za gradnju malih hidroelektrana na bosanskohercegovačkim rijekama izrazito štetan sustav poticaja za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana (OIE). Zahvaljujući ovom sustavu, građani Bosne i Hercegovine isplatili su milijune eura subvencija privatnim investitorima, a istovremeno gube nevjerojatne prirodne vrijednosti i resurse'', navodi WWF.

Video: Gubitni jackpot broj Velike BiH lutrije

Da podigne svijest o svim ovim gubitcima, WWF je pokrenuo kampanju u Bosni i Hercegovini i regiji s ciljem obustave davanja državnih poticaja za male hidroelektrane jer bi bez njih većina od čak 2700 projekata izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu bila neisplativa, a onda i zaustavljena.

WWF je pozvao građane da potpišu peticiju i pridruže se borbi za spas rijeka u Bosni i Hercegovini i regiji.

''Nemoj i ti biti gubitnik, potpiši peticiju'', poručili su.

Kopirati
Drag cursor here to close