Pozdravljaju odluku FBiH

WWF: Žao nam je što RS nema hrabrosti zabraniti gradnju malih hidroelektrana

Godinama već organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini upozoravaju na problem malih hidroelektrana i štetu koju imaju za prirodu i ljude.
Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2020. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošli je tjedan Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka i donio znamenitu odluku o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na području Federacije.

''Ovaj tjedan činilo se kako će isto usvojiti i Narodna skupština Republike Srpske. Nažalost, oni nisu imali dovoljno hrabrosti'', poručuju iz WWF-a.

Godinama već organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini upozoravaju na problem malih hidroelektrana i štetu koju imaju za prirodu i ljude.

Mediji i društvene mreže pretrpani su slikama suhih korita i uništenih rijeka. Milijuni eura slijevaju se na račune privatnih investitora u male hidroelektrane, a istovremeno ih nitko ne poziva na odgovornost za svu štetu koju su napravili.

''Ljudi diljem BiH dižu glas za zaštitu svojih rijeka i upozoravaju vlasti na budućnost koja nas očekuje ako se dopusti izgradnja više od 400 planiranih malih hidroelektrana diljem zemlje. Niti jedna rijeka ne bi bila pošteđena. Stručne analize jasno govore o svim negativnim utjecajima malih hidroelektrana na prirodu, a i razotkrivaju milijunske financijske gubitke koje snosi cijelo društvo zbog poticanja ove devastacije. Zar je moguće da su interesi šačice privilegiranih pojedinaca jači od volje naroda i argumenata struke?'', pitaju se iz WWF-a.

“Odluka Parlamenta Federacije odjeknula je glasno diljem Bosne i Hercegovine, ali i šire. Bio je to trenutak kada su predstavnici građana Federacije odlučili svrstati se uz narod koji već godinama traži pravdu i bori se za zaštitu svojih rijeka. Stoga pozdravljamo tu odluku i nadamo se kako će nastaviti u takvom pozitivnom smjeru i kako će Vlada Federacije BiH što prije provesti to u djelo. Ovo je prilika da naša zemlja postavi smjernice i za druge zemlje u regiji koje se muče s istim problemom”, poručuje Đorđe Stefanović iz WWF Adria.

I taman kada se činilo kako će i Republika Srpska učiniti isto, dogovor je izostao. Kako je moguće da se zastupnici Narodne skupštine RS nisu mogli opredijeliti za svoje građane i interese cijele zemlje?

“Ovo nije kraj priče u Republici Srpskoj. I dok se zastupnici nisu mogli složiti, činjenica da se o malim hidroelektranama raspravljalo u Narodnoj skupštini ohrabruje. Mi ne odustajemo i dalje ćemo inzistirati na zaustavljanju izgradnje malih hidroelektrana i ukidanju poticaja za iste. Isto očekujemo i od predstavnika vlasti te im ovim putem poručujemo kako ćemo pomno pratiti njihov rad i odluke, te ćemo ih spremno podsjetiti na sva dana obećanja. Stoga pozivamo predstavnike vlasti oba entiteta da nastave raditi na rješavanju ovog problema i budu dovoljno hrabri poslušati glas naroda i struke”, zaključuje Stefanović.

Kopirati
Drag cursor here to close