Aktivisti spašavaju prirodu

Hidroelektrana na Doljanki: Građani neće odustati, a pojedinci će odgovarati

Iako su dozvole za rad mHE na rijeci Doljanci izdane suprotno važećim zakonima, institucije BiH ne reagiraju niti uklanjanju uočene nepravilnosti, što u konačnici za posljedicu ima uništenje rijeke Doljanke.
Vijesti / Flash | 10. 09. 2020. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana “Za Doljanku” iz Jablanice je u Mostaru održalo press konferenciju povodom od FERK-a izdate dozvole za proizvodnju električne energije mHE Zlate.

Naime, članovi ovog udruženja su podsjetili da, iako su dozvole za rad mHE na rijeci Doljanci izdane suprotno važećim zakonima, institucije BiH ne reagiraju niti uklanjanju uočene nepravilnosti, što u konačnici za posljedicu ima uništenje rijeke Doljanke.

''Iako smo pravno dokazali činjenice, upozorili na niz nepravilnosti pri izdavanju dozvola za mHE Zlate, pokrenuli sudske procese – nadležne institucije i dalje šute bez ikakve reakcije'', kazala je Naza Spahić, potpredsjednica Udruženja „Za Doljanku“.

Naime, početkom kolovoza Udruženje „Za Doljanku“ sudjelovalo je u formalnoj raspravi koju je organizirala Regulatorna agencija za energiju u Federaciji BiH (FERK) povodom zahtjeva za izdavanje dozvole za rad mHE Zlate.

Tim povodom, Udruženje je argumentirano upozorilo na sve dozvole koje su izdane suprotno važećim zakonima, od institucija lokalnog do federalnog nivoa vlasti, očekujući da FERK kao posljednja instanca koja daje dozvolu za rad barem prolongira njeno davanje do rješavanja pokrenutih sudskih sporova.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija Udruženja Za Doljank

Međutim, FERK je ipak izdao dozvolu za proizvodnju električne energije mHE Zlate.

Iako je odluka FERK-a razočarala mnoge mještane Jablanice iz Udruženja građana „Za Doljanku“ najavili su još jaču i istrajniju pravnu borbu protiv neodgovornih javnih službenika, nemarljivih javnih institucija i koruptivnog sistema čija je žrtva rijeka Doljanka.

Podsjetili su na odgovornost Načelnika i Općinskog vijeća Jablanica, koji su potpomognuti kršenjem zakona od strane savjeta MZ Jablanica II, odgovorni za izdavanje suglasnosti na Studiju uticaja na okoliš na temelju koje je izdana Okolinska dozvola.

Nedugo zatim, općinske službe su izdaleurbanističke i građevinske dozvole uz kršenje procedura i zakona iz te oblasti. Dodatna odgovornost za ekocid na rijeci Doljanci ide na adresu Kantonalnog ministarstva prostornog uređenje i građenja jer kao institucija po pravu nadzora nije reagiralo na ove nepravilnosti. Također, odgovorno je i Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jer je prekršilo zakone i procedure kod izdavanja prethodne vodne i vodne suglasnosti kao i izdavanja i treće vodne suglasnosti koja je bila presudna za izdavanje dozvole za rad od strane FERK-a.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija Udruženja Za Doljank

Pored nabrojanih, odgovornost se pripisuje i Federalnom ministarstvo okoliša i turizma, koje i pored redovnih informacija o uočenim nepravilnostima nije uradilo ništa, ali je izdalo Okolinsku dozvolu za mHE Zlate koja se temelji na izdatoj saglasnosti na Studiju uticaja na okoliš.

Studija je istekla skoro dva mjeseca prije izdavanja dozvole za rad. I na to je udruženje na vrijeme upozorilo sve nadležne institucije i FERK, naravno.

Međutim, FERK se i na tu činjenicu oglušio iako je tema formalne rasprave bila i Okolinska dozvola. Odgovorna je također i Federalna okolišna inspekcija – koja nije adekvatno i na vrijeme reagirala na dopise i ukazivanja na prekršaje i nepravilonosti.

''Iskoristiti ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svoga cilja. Ne bježimo ni od tužbi protiv institucija i pojedinaca. A kada iscrpimo sve pravne lijekove u Bosni i Hercegovini, u slučaju da ne ostvarimo svoj cilj, opet idemo dalje. Ostvarivati ga na međunarodnim sudovima.” zaključila je Amela Krnjić predsjednica Upravnog odbora udruženja „Za Doljanku“ Jablanica.

''Na kršenja zakona i procedura ćemo i dalje ukazivati s namjerom da oni koji su kršili zakone i zloupotrijebili svoj položaj i ovlasti budu procesuirani i sankcionirani. I na kraju, pozivamo nadležne institucije da što prije riješe sva otvorena pitanja u vezi ovog slučaja, što u ovom trenutku podrazumijeva sudske sporove i realizaciju Zaključka o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriju FBiH'', poručeno je iz Udruženja „Za Doljanku“.

Kopirati
Drag cursor here to close