COP28

Krišto u Dubaiju: Samo zajedno možemo ostvariti promjene i sačuvati planetu

Krišto je, u ime Bosne i Hercegovine, potvrdila predanost, spremnost i želju za aktivnom suradnjom u borbi protiv klimatskih promjena.
Gospodarstvo / Ekologija | 02. 12. 2023. u 14:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto obratila se danas, u okviru Segmenta na visokoj razini, sudionicima Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP28 u Dubaiju.

Krišto je na početku obraćanja kazala da se Konferencija o klimatskim promjenama održava u presudnom trenutku u povijesti čovječanstva jer klimatske promjene nisu samo pitanje za određene dijelove svijeta nego predstavljaju globalnu prijetnju koja zahtijeva žurnu, koordiniranu i odlučnu akciju.

Održiva budućnost

Istaknula je da Bosna i Hercegovina dijeli predanost prelasku na održivu budućnost, te zbog ozbiljnosti trenutnog stanja i izazova koji su pred svima nama, spremnost sudjelovanju u globalnoj borbi za očuvanje našeg planeta.

Naglasila je odlučnost naše zemlje u ostvarivanju promjena koje će nas usmjeriti prema održivom sutra i dodala da su naši napori u borbi protiv klimatskih promjena bezrezervni i prožimaju sve sfere našeg društva.

''Posvećeni smo prelasku na obnovljive izvore energije, s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova i utjecaja na okoliš. Prelazak na obnovljive izvore energije nije samo imperativ, već i jedinstvena prilika za izgradnju održivijeg, ekonomski stabilnijeg i ekološki osvještenijeg bh. društva'' - rekla je predsjedateljica Krišto.

Posebno je istaknula da kroz ulaganje u tehnologiju obnovljivih izvora energije i poticanje inovacija, Bosna i Hercegovina želi biti partner u globalnim naporima za smanjenje emisija stakleničkih plinova i ublažavanje klimatskih promjena. Naglasila je bezrezervnu potporu svim globalnim inicijativama i naporima usmjerenim na održivost i zaštitu okoliša, te da podržavamo i slijedimo smjernice i preporuke koje su proizašle iz inicijativa Ujedinjenih naroda poput ciljeva održivog razvoja UN-a, kao i Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Zelena agenda za Zapadni Balkan

''Uspostavljamo i provodimo koncept Zelene agende za Zapadni Balkan, kao strategije za usklađivanje okolišnih politika država Zapadnoga Balkana s Europskim zelenim planom i prelazak na održivo gospodarstvo, odnosno implementaciju njenih 5 stupova; dekarbonizaciju, kružno gospodarstvo, smanjenje onečišćenja sastavnica okoliša, održiva ruralna područja i zaštita i obnova bioraznolikosti i ekosustava, kroz provedbu mjera predviđenih Akcijskim planom za provedbu Sofijske deklaracije'' - podvukla je predsjedateljica Krišto.

Dodala je da je potrebna suradnja, razmjena znanja i tehnologija te podrška međunarodne zajednice kako bi se ostvarili ciljevi Zelene agende. Istaknula je opredijeljenost Bosne i Hercegovine za aktivnijim uključenjem u globalne napore za očuvanje klime kroz suradnju s drugim državama, te podjelu pozitivnih iskustava i resursa za postizanje zajedničkog cilja.

''Bosna i Hercegovina se odgovorno pridružuje Emiratskoj deklaraciji o otpornim prehrambenim sustavima, održivoj poljoprivredi i klimatskim akcijama koja predstavlja važan korak prema globalnom partnerstvu, a koje je ključno za suočavanje s izazovima koje donose klimatske promjene. Kao odgovorna članica međunarodne zajednice, prepoznajemo žurnost potrebe za zajedničkim djelovanjem kako bismo sačuvali našu planetu. Pridruživanjem Emiratskoj deklaraciji, šaljemo snažnu poruku solidarnosti i zajedničke odgovornosti prema očuvanju našeg planeta. Pozivamo i sve druge zemlje da slijede naš primjer i pridruže se ovom globalnom naporu kako bismo zajedno stvorili održivije, otpornije i prosperitetnije društvo za sve'' - rekla je predsjedateljica.

Krišto je, u ime Bosne i Hercegovine, potvrdila predanost, spremnost i želju za aktivnom suradnjom u borbi protiv klimatskih promjena.

''Vjerujem da samo zajedno, kao globalna zajednica, možemo ostvariti značajne promjene i sačuvati naš planet za našu budućnost'' - rekla je na kraju svoga obraćanja predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close