Panama

Američki odvjetnik upucao dva prosvjednika protiv klimatskih promjena

Kenneth Darlington (77) pojavio se pred sucem u gradu La Espiga u srijedu poslijepodne, a nakon dvosatnog saslušanja određen mu je pritvor.
Vijesti / Svijet | 09. 11. 2023. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki umirovljeni odvjetnik i sveučilišni profesor uhvaćen je na kamerama u utorak kako puca u dva prosvjednika protiv klimatskih promjena u Panami, prenosi Daily Mail.

Kenneth Darlington (77) pojavio se pred sucem u gradu La Espiga u srijedu poslijepodne, a nakon dvosatnog saslušanja određen mu je pritvor.

Eliécer Plicett, odvjetnik dviju žrtava, obje učiteljice, rekao je da je Darlington optužen za ubojstvo i ilegalno posjedovanje oružja, izvijestila je TVN Noticias.

'Ovo završava danas'

Darlington je viđen u utorak, pred velikim brojem fotografa i televizijskih ekipa, kako hoda do blokade na dijelu Panameričke autoceste u okrugu Chame, oko 55 milja zapadno od glavnog grada Panama Cityja.

Prosvjednici su tri tjedna vodili kampanju protiv sporazuma panamske vlade s kanadskom tvrtkom o upravljanju najvećim otvorenim rudnikom bakra u Srednjoj Americi još najmanje 20 godina. Rudnik se nalazi u ekološki osjetljivom području.

Darlington, koji je živio u ekskluzivnoj četvrti Paitilla u Panama Cityju, navodno je rekao drugim putnicima u automobilu, dok je izlazio: 'Ovo danas završava.'

Američki državljanin porijeklom iz Paname, za kojeg su lokalni mediji rekli da je ranije osuđivan za ilegalno posjedovanje vatrenog oružja, viđen je kako se svađa s prosvjednicima.

Dvije žrtve

Vadi pištolj iz džepa, a zatim počinje čistiti barikadu na autocesti, i dalje se svađajući. Čuje se kako jedan od demonstranata govori: 'Zašto ne pucate?'

Tada se vidi kako Darlington otvara vatru.

Jedna od žrtava, Abdiel Díaz, preminuo je na mjestu nesreće, piše The Times. Druga žrtva, Iván Rodríguez, 62, odveden je u kliniku Juan Vega Méndez u obližnjem gradu San Carlos, ali je bio mrtav po dolasku u bolnicu.

Snimka podijeljena na društvenim mrežama pokazala je kako Darlingtona s lisicama na rukama odvodi policija.

Predsjednik Paname Laurentino Cortizo uputio je sućut obiteljima poginulih prosvjednika, rekavši da takvom zločinu 'nema mjesta' u njegovoj zemlji.

Lokalni mediji izvijestili su da se Darlington, koji je rođen u panamskoj pokrajini Colon, pokušavao odvesti natrag u unutrašnjost zemlje nakon raznih obaveza u gradu La Chorrera kada je naišao na blokadu ceste.

Kopirati
Drag cursor here to close