Prebacivanje loptice

Kordić o Uborku: 'Svu odgovornost za probleme snosit će Inicijativa Jer nas se tiče'

''Zapeli smo u procesu na način da je Udruženje podnijelo tužbu na plan prilagodbe i tad svi procesi staju i to je ono što je mene ražalostilo jer je stav inicijative kontradiktoran i nije dobronamjeran, čak štoviše, zlonamjeran je'', rekao je Kordić
Gospodarstvo / Ekologija | 22. 12. 2022. u 19:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve što je Grad trebao napraviti, Grad je napravio, tako da svu odgovornost za probleme na lokalitetu Uborak će snositi inicijativa ''Jer nas se tiče'' i to je vrlo jasno. Novac imamo, dozvole imamo i treba nam zadnji papir za početak radova kojeg ne možemo dobiti jer je blokiran od strane te inicijative'', rekao je očitujući se o problemima deponije Uborak gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Dodao je da je deponija zatečena u lošem stanju i da se njome upravljalo na veoma loš način.

''Obzirom da je ovo regionalna deponija, godinama je dovožen otpad iz raznih općina u regiji. Plan zatvaranja deponije zahjteva i ozbiljnu investiciju na tom lokalitetu. Zapeli smo u procesu na način da je Udruženje podnijelo tužbu na plan prilagodbe i tad svi procesi staju i to je ono što je mene ražalostilo jer je stav inicijative kontradiktoran i nije dobronamjeran, čak štoviše, zlonamjeran je. Tako u jednom trenutku sam rekao da se tu igraju neke političke igre i da je nedopustivo da pojedini članovi koji su se politički aktivirali drže grad i građane kao taoce deponije'', dodao je Kordić.

''Izgubili smo dvije godine, a izgubit ćemo vrlo vjerojatno zbog njihovih načina još godinu dana što znači da smo već tri godine izgubili, a kao tobože svima se žuri da se riješi lokalitet. Očito je samo Gradu Mostaru i ovoj upravi stalo da se riješi ovaj problem'', rezolutan je Kordić.

Stanje zabrinjavajuće

Mirhad Grebović, direktor JP Deponija d.o.o. Mostar, kaže kako je stanje na deponiji zabrinjavajuće.

''Stanje na deponiji nije zadovoljavajuće i postoji mogućnost da se ta situacija odrazi na građane Mostara. Grad Mostar radi na pronalaženju rješenja i nadamo se da će deponija nastaviti svoj rad'', dodao je.

Jedan od zahtjeva ljudi je i provedba koraka, odnosno sanacija starih polja i pročistaća voda.

''Tu dolazimo do jednog apsurda. Gradska uprava je iznašla sredstva za realizaciju tih projekata, međutim zbog te tužbe su zaustavljeni svi procesi i ne možemo raditi na realizaciji'', kaže Grebović.

Amira Trbonja, načelnica odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, kaže da su im ''ruke vezane''.

''Vezane su nam ruke jer ne možemo raditi ništa, a imamo osigurana sredstva i mogli bismo početi sanaciju deponije, ali bez potrebnih dozvola Grad ne može ništa'', rekla je Trbonja.

Kronologija događaja

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu kojom se uvažava tužba Građanske inicijative ''Jer nas se tiče'' iz Mostara, a koja je vezana za zahtjev za poništenje Rešenja Federalnog ministarstva okolišta i turizma od 12.7.2021 godine. 

Inače, Građanska inicijativa ''Jer nas se tiče'' podnijela je 12. siječnja tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog izdavanja okolišne dozvole za deponiju Uborak-Buđevci kod Mostara. Tužba je pokrenuta zbog plana prilagodbe kojim bi se trebalo riješiti pitanje mostarske deponije Uborak.

Ovom tužbom bile su blokirane financije Grada Mostara, a iz Ureda Gradonačelnika, kao i iz Gradskog vijeća, više puta su apelirali da se tužba povuče, na što inicijativa nije pristala.

Kopirati
Drag cursor here to close