Mostar

Poruka zbog Uborka: Nisu dorasli, idemo do kraja

Kažu kako su vlasti u javnost ''plasirale priču da je udruženje 'Jer nas se tiče' svojom tužbom na Plan prilagođavanja blokiralo sve procese sanacije postojeće deponije''.
Gospodarstvo / Ekologija | 15. 12. 2022. u 12:03 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ova presuda potvrđuje naše sumnje da je Grad Mostar Plan prilagodbe pokušao nametnuti kao trenutno rješenje, a da je namjera u stvari bila pretvoriti ga u trajno, tako što bi deponija Uborak ostala na istoj lokaciji'', priopćilo je Udruženje građana „Jer nas se tiče“ na danas održanoj press konferenciji u Mostaru.

Poništeno rješenje

Naime, nakon više od godinu dana kako je Udruženje pokrenulo tužbu protiv Plana prilagodbe upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak, izdanu od Federalnog Ministarstva okoliša i turizma, Kantonalni sud u Sarajevu je 2.12.2022. godine donio presudu u korist Udruženja, poništio rješenje Ministarstva i predmet vratio Ministarstvu na ponovni postupak, bez prava žalbe.

''Plan prilagodbe je donesen samo forme radi, a ne u cilju rješavanja nagomilanih problema deponije koja odavno realno, a ni formalno pravno ne ispunjava uvjete za rad. Iz tog razloga zahtijevamo da Grad Mostar konačno riješi ovaj problem u skladu sa zahtjevima građana a to podrazumijeva hitnu sanaciju postojeće deponije i pronalaženje nove lokacije'', istaknula je Aiša Mujala, predstavnica udruženja „Jer nas se tiče“.

Istaknuli su kako njihova borba protiv nelegalne deponije Uborak traje već četiri godine. Protiv Udruženja su, kako navode, podizali milijunske tužbe, branili im da se okupljaju, izricali im novčane kazne.

Nisu dorasli

Kažu kako su vlasti u javnost ''plasirale priču da je udruženje 'Jer nas se tiče' svojom tužbom na Plan prilagođavanja blokiralo sve procese sanacije postojeće deponije''.

''Poručujemo im da mi ne odustajemo i da je ova sudska presuda koja vraća nadu u pravosuđe BiH još više učvrstila naš stav da idemo do kraja. Ne mogu nas pokolebati ni tužbe, ni kazne, ni prijetnje, ni njihova šutnja na naša stalna pitanja. Kad tad će morati priznati da nisu dorasli uloge koju smo im dodijelili. U suprotnom, ako smo u krivu, još uvijek imaju šansu da odmah sjednu i krenu sa iznalaženjem nove lokacije'', poručili su iz udruženja „Jer nas se tiče“.

Ovom prilikom ponovljeni su raniji zahtjevi, te je zatraženo od Gradonačelnika i radne grupe za Uborak, koju je formiralo gradsko vijeće na početku mandata, da se uozbilje i poduzmu odlučne korake za trajno rješenje problema odlaganja otpada u Gradu Mostaru. 

Ranije usuglašeni zahtjevi za rješavanje problema deponije Uborak na kojima Udruženje insistira su da je potrebno zatvoriti i sanirati deponiju Uborak u što kraćem roku, iznaći novu lokaciju za deponiju i upisati je u prostorni plan  te obrisati postojeću deponiju iz prostornog plana Grada Mostara i kantona.

Kopirati
Drag cursor here to close