Udruga Dinarica

Konjic: Mora se zaštititi gornji tok Neretve

Predstavnici nevladinog sektora i lokalne zajednice nadaju se kako će se prepoznati potreba za zaštitom jedinstvenih prirodnih vrijednosti gornjeg toka rijeke Neretve.
Gospodarstvo / Ekologija | 16. 10. 2023. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na radnom sastanku koji se danas održao u Konjicu, u organizaciji Udruge Dinarica, okupili su se predstavnici nevladinog sektora, donositelji odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, kao i predstavnici lokalne zajednice, kako bi razgovarali o regulatornom i institucionalnom okviru za zaštitu prirode u BiH na primjeru gornjeg toka rijeke Neretve.

Tom prilikom sudionicima je predstavljena regionalna kampanja ''Zajedno za rijeke'' (United for Rivers) koju uz koordinaciju i finansijsku podršku međunarodne organizacije The Nature Conservancy (TNC) vode nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Ova inicijativa za cilj ima zaštititi više od 400 kilometara rijeka širom regije, a u Bosni i Hercegovini udruge Dinarica Mostar, Centar za životnu sredinu iz Banjaluke i Novi val iz Blagaja aktivno rade na zaštiti Vrbasa, gornjeg toka rijeke Neretve i Bune.

''Ovaj skup je jedna od aktivnosti koje se implementiraju sa ciljem prepoznavanja problema i pokušaja da se prirodni ambijent u Bosni i Hercegovini koristi na održiv način. Iskustvo nam govori da je moguće ostvariti pogodnosti i za ljude i za prirodu, sve dok se prirodni resursi koriste na odgovoran način. Od najveće važnosti jeste da u ovom procesu trebaju biti angažirane sve strukture društva'' – dodao je Đorđe Stefanović, direktor Udruge Dinarica.

Na sastanku se razgovaralo i o društveno-ekonomskim i prirodnim potencijalima rijeke Neretve, pritiscima kojima je rijeka izložena zbog gradnje hidrocentrala, kao i mogućoj zaštiti uzvodno o Konjica. Osim toga, na sastanku su se predstavili prijedlozi i zaključci proistekli iz analize regulatornog i institucionalnog okvira za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na gornji tok rijeke Neretve. Naposljetku, sudionici radnog sastanka razmatrali su mogućnosti aktivnog uključivanja nevladinih organizacija iz BiH u proces zaštite Neretve kroz promociju zaštite i snažnije zagovaranje političkog okvira za zaštitu prirode.

''FMOIT je pokretalo i pokreće i pokretati će inicijative u cilju zaštite prirodnih u kulturnih vrijednosti u skladu sa zakonom za zaštitu prirode. Međutim sve stoji na lokalnoj zajednici što je u skladu sa odredbama zakona o zaštiti prirode. Inicijativa treba da krene sa lokalnog nivoa, da se dobije suglasnost općinskih vijeća i mora biti prostorno planski planirano.

Ove dvije odredbe su neophodne u cilju zaštite nekog područja, kako na županijskom tako i federalnom nivou'' – izjavila je Zineta Mujaković, predstavnica Federalnog ministarstva okoliša i turizma, šef Odsjeka za zaštitu prirode, biološke i pejzažne raznolikosti.

Predstavnici nevladinog sektora i lokalne zajednice nadaju se kako će se prepoznati potreba za zaštitom jedinstvenih prirodnih vrijednosti gornjeg toka rijeke Neretve.

Kopirati
Drag cursor here to close