Kruti otpad

Grad Mostar izrađuje nepotrebnu studiju?

Ponude za nabavu studije dostavile su četiri tvrtke
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 01. 2021. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučka tvrtka Institut za građevinarstvo 'IG' d.o.o. izradit će studiju utjecaja na okoliš za aktivnosti deponiranja krutog otpada.

Studija će koštati 56.400 maraka (bez PDV-a), a sredstva su osigurana kroz Proračun Grada za 2020. godinu sa stavke 'izdaci za ekologiju Gradskog području Sjever TS'.

Dvije prihvatljive ponude

Ponude za nabavu studije dostavile su četiri tvrtke, 'Zagrebinspekt' d.o.o. Mostar (75.000 KM), 'Ceteor' d.o.o. Sarajevo i 'Institut za hidrotehniku' d.d. Sarajevo (45.000 KM), 'Institut za građevinarstvo IG' d.o.o. Banja Luka (56.400 KM) te 'Rudarski institut' d.d. Tuzla (55.000 KM).

Povjerenstvo za javnu nabavu, stoji u odluci, utvrdilo je kako su prihvatljive ponude 'IG'-ha koji je umanjio prvotnu cijenu studije, a prihvatljiva je bila i ponuda konzorcija 'Cetero-'a i 'Instituta za hidrotehniku'.

''Nakon zatraženog i dobivenog mišljenja Agencije za javne nabave BiH Filalija Mostar broj: 04-02-1-2494-2/20 od 21. prosinca 2020. godine vezano za primjenu preferencijalnog tretmana domaćeg, ugovorni organ je potvrdio redoslijed prihvatljivih ponuda'', navodi se u odluci Grada čime je odlučeno da će studiju izraditi tvrtka iz Banja Luke.

Studija u koaliziji

Podsjećamo, izradi studije za deponiranja krutog komunalnog otpada prethodilo je poništenje javne nabave od strane J.P. Deponija d.o.o. Mostar, a nakon što je Deponija u kolovozu poništila nabavu, izradu studije preuzima Grad na sebe.

Iz Deponije su pak naveli kako je izrada studije krutog otpada nepotrebna, jer se već radi na izradi Plana prilagodbe za saniranje deponije Uborak kojoj je istekla okolišna dozvola.

''Potpunom promjenom koncepta u rješavanju pitanja regionalne deponije Uborak-Buđevci u Mostaru koji je proistekao iz odluka nadležnih tijela, došlo je i do izmjene u procedurama javnih nabava, odnosno objave natječaja za izradu Plana prilagođavanja za ovu deponiju, a za čiju izradu je već i zaključen ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem i čija je  izrada u toku, što nameće otkazivanje potpisivanja ugovora za izradu Studije utjecaja na okoliš za deponiranja krutog komunalnog otpada Uborak-Buđevci, dokumenta koji je u potpunoj koliziji sa novonastalom situacijom'', stoji u odluci o poništenju nabave J.P. Deponija u kolovozu.

Čak je i na ranijoj nabavi Deponije, kao izabrani ponuđač prije poništenja nabave, izabrana banjalučka tvrtka i to nakon žalbe Uredu za razmatranje žalbi BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close