Zastrašujuće

FOTO | Blidinje: Što je požar ostavio iza sebe

Nestalo je nekadašnje zelenilo, a ostao goli krš.
Gospodarstvo / Ekologija | 19. 10. 2022. u 10:15 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko požar mijenja okoliš svjedoče i fotografije Parka prirode Blidinje objavljene na Facebook stranici Mandino Selo.

Naime, nestalo je nekadašnje zelenilo, a ostao goli krš. Zastrašujuće su to fotografije znajući da je Park prirode Blidinje stanište brojnim endemskim vrstama biljnog i životinjskog svijeta.

Neprocjenjiva ekološka šteta 

Građani BiH svjedočili su tijekom srpnja požarima koji su zahvatili i dijelove Parka prirode Blidinje, a u kojima je izgorjelo više od 250 hektara borove šume. Neprocjenjiva je to ekološka šteta. 

Tražila je BiH u srpnju i međunarodnu pomoć zbog nedostatka kanadera. Ponovno je 'uskočila' Hrvatska, a požar je ugašen zahvaljujući obilnoj kiši.

"Požar je zahvatio ogromne površine i štete su neprocjenjive, a današnja mjerenja pokazuju da je opožareno između 400 i 500 hektara površine. Još uvijek je teško precizirati jer nismo mogli raditi snimanje gornje Čvrsnice i litica s gornje strane, ali je sigurno više od 400 hektara i pitanje je imali 500 ili više hektara opožarenih", pojasnio je tada s terena pročelnik HGSS-a stanice Posušje Milan Jukić.

Oglasili su se ubrzo i iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF te naglasili kako je "neprihvatljivo da se upravljanje zaštićenim područjima promatra isključivo kroz prizmu mogućnosti eksploatacije njihovih prirodnih resursa".

Dugoročne posljedice 

"Iz WWF-a smo i ranije upozoravali da se na Blidinju već 20 godina nitko sustavno ne bavi zaštitom prirode uslijed čega su u porastu ilegalna gradnja, kao i sječa šuma i krivolov. Sve navedene su karike koje krajnje rezultiraju u nemilim događajima kao što je i slučaj s ovim posljednjim požarom ogromnih razmjera", naglasili su tada it WWF-a.

Tada su istaknuli kako će požari imati dugoročne posljedice na ljude, divlje životinje i klimu. Posljedice su to koje već danas, tri mjeseca nakon, itekako vidimo.

"Neodgovoran odnos prema okolišu, neodgovoran turizam, nedostatak sustavne brige o zaštiti prirodnih vrijednosti igraju svoju ulogu u nanošenju štete jednom od područja s najvećim brojem endemskih vrsta u BiH čija bi primarna uloga trebala biti zaštita prirode", upozorili su iz WWF-a.

Također, ekološke udruge s područja HBŽ-a više puta su upozoravale na smeće koje nemarni građani ostavljaju iza sebe.

Nije to ništa novo u BiH, čiju prirodnu ljepotu najmanje cijene njezini građani. Nadati se da će Park prirode Blidinje biti opomena te da su vladajući 'naučili lekciju', ipak bi bilo previše optimistično.

Na čekanju

Više od deset godina građani BiH čekaju air tractore. Naime, vatrogasci i građani BiH i dalje tijekom ljetne sezone požara sklapaju ruke i gledaju u nebo, a razlog nije dolazak air-tractora.

Na prazna obećanja su građani navikli pa i na spomen kupovine dugo iščekivanih air-tractora samo odmahnu rukom. U vatrogasce vjeruju jer dok političari obećavaju, oni rade i to s opremom starom i po nekoliko desetljeća.

Podsjećanja radi, u prosjeku se godišnje iz proračuna na svim razinama vlasti u BiH izdvaja oko 20 milijuna KM za financiranje političkih stranaka što je otprilike četiri air-tractora godišnje.

Ako je vjerovati brojkama, iz proračuna je za financiranje političkih stranaka u 14 godina izdvojeno oko 280.000.000 milijuna KM.

Jedan air tractor košta oko 5 milijuna KM što nas dovodi do podatka da je BiH potrošila 56 air tractora na financiranje stranaka. Istih onih stranaka čiji se čelnici u svojim mandatima kunu kako će "učiniti sve", "osobno se pobrinuti" ili kako "situacija nije tako jednostavna".

Od početka priče o nabavi air tractora potrošena su tri mandata, dok je četvrti u tijeku. Predsjednici Vlade FBiH se smjenjuju, a obećanje u "našem mandatu" ostaje.

Kopirati
Drag cursor here to close