Zaštita prirode

Svjetska organizacija za zaštitu prirode oglasila se zbog nebrige o Blidinju

Iz WWF-a smo i ranije upozoravali da se na Blidinju već 20 godina nitko sustavno ne bavi zaštitom prirode uslijed čega su u porastu ilegalna gradnja, kao i sječa šuma i krivolov.
Gospodarstvo / Ekologija | 28. 07. 2022. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, smatra neprihvatljivim da se upravljanje zaštićenim područjima promatra isključivo kroz prizmu mogućnosti eksploatacije njihovih prirodnih resursa.

Požar velikih razmjera u Parku prirode Blidinje buktio je danima. Požarom je također zahvaćen i Park prirode Sutjeska. Dosad je zahvaćeno preko 250 hektara površine, uključujući brojne endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta. 

Na terenu su bili brojni vatrogasci, pripadnici gorskih službi spašavanja, šumarija, planinari i dobrovoljci svojim nadljudskim snagama danima pokušavali da požar saniraju i stave pod kontrolu. Zaustavljanju požara je dobrodošla obilna kiša koja je sinoć pala na ugrožena područja.

Iz WWF-a smo i ranije upozoravali da se na Blidinju već 20 godina nitko sustavno ne bavi zaštitom prirode uslijed čega su u porastu ilegalna gradnja, kao i sječa šuma i krivolov.

Sve navedene su karike koje krajnje rezultiraju u nemilim događajima kao što je i slučaj sa ovim posljednjim požarom ogromnih razmjera.

„Klimatske promjene i šumski požari međusobno se osnažuju. Požari koji danas gore u mnogim dijelovima svijeta intenzivniji su i traju dulje nego nekada. Nastave li se današnji trendovi, doći će do razornih dugoročnih posljedica na ljude, divlje životinje i klimu.Pozivamo na suradnju sektora, uključenost javnosti u upravljanje zaštićenim područjima, te zajedničke napore da bioraznolikost koju imamo u regiji bude očuvana,“ ističe Kasandra Zorica Dropuljić iz WWF Adrije.

Napominjemo da je od krucijalnog značaja i uključivanje interesa lokalnih zajednica u izradu upravljačkih dokumenata i pravnih akata što ranije nije bio slučaj.

Neodgovoran odnos prema okolišu, neodgovoran turizam, nedostatak sustavne brige o zaštiti prirodnih vrijednosti igraju svoju ulogu u nanošenju štete jednom od područja sa najvećim brojem endemskih vrsta u BiH čija bi primarna uloga trebala biti zaštita prirode.

WWF ovim putem koristi priliku i poziva sve aktere uključene u odgovorno upravljanje ovim parkom prirode da se još aktivnije angažiraju u pronalasku rješenja za status Blidinja, ulože više napora kako bi se osigurala zastupljenost interesa lokalnog stanovništva, ali i započela sustavna briga o zaštiti prirodnih vrijednosti u nadi da će se katastrofe kao ova posljednja uspješno spriječiti i izbjeći.

Kopirati
Drag cursor here to close