Uzrok nepoznat

Buntić o naglom padu vodostaja Neretve: Nema odgovornosti Elektroprivrede

Nagli pad vodostaja rijeke Neretve prokomentirali su iz Elektroprivrede HZ HB kazavši kako tu nema njihove odgovornosti.
Gospodarstvo / Ekologija | 11. 03. 2024. u 16:50 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Odgovornosti Elektroprivrede nema jer naši objekti u tom kontekstu rade sukladno vodnoj dozvoli", kazala je za Bljesak.info Marija Butić, rukovoditeljica korporativnih komunikacija u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Dodala je i to kako je "razina vode za proizvodnju zakonom propisana tako da naši objekti, čim dođe do krajnje granice, obustavljamo proizvodnju, tako da sigurno nije naša krivica".

Inače, predsjednik Upravnog odbora U.S.R. "Neretva", Neđad Selimotić u ponedjeljak je u priopćenju kazao kako je "nagli pad protoka iz spomenute hidroakumulacije rezultiralo dramatičnim padom vodostaja rijeke Neretve, a time i ozbiljnim posljedicama po autohtonu Mekousnu pastrmku koja se trenutno nalazi u fazi mrijesta kao i drugih vrsta riba.

"Izuzetno veliki broj riba ostao je izložen u priobalnim područjima kao i mrijestovi koji su u potpunosti uništeni, što predstavlja nezapamćenu prijetnju opstanku mekousne pastrmke koja je na IUCN listi označena kao ugrožena", dodao je povodom, kako je kazao "katastrofalnog događaja koji se već drugi put događa s HE Mostar u zadnjih 48 sati".

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja sportskih ribolovaca Neretva 1933, Neđad Selimotić, istaknuo je kako je zahvaljujući brzoj i nesebičnoj reakciji članova udruženja i ribočuvarske službe jedan dio riba je spašen u zadnjem trenutku, "međutim želimo jasno naglasiti da je šteta koja je već nastala nesaglediva".

"Ovim putem želimo apelirati na sve relevantne institucije da odmah poduzmu hitne korake kako bi se spriječilo daljnje oscilacije vodostaja i minimizirale štetne posljedice po riblji fond. U trenutku kada je mrijest u punom jeku, apsolutno je neophodno prilagoditi protok Hidroelektrana na rijeci Neretvi radi očuvanja biodiverziteta i autohtone riblje populacije".

"Očekujemo brzu i efikasnu reakciju kako bi se spriječila daljnja šteta po našu rijeku Neretvu i njenu jedinstvenu riblju populaciju".

"Udruženje sportskih ribolovaca Neretva 1933 će pažljivo pratiti situaciju i inzistirati na poduzimanju odgovarajućih mjera. Zahvaljujemo na razumijevanju i očekujemo hitan odgovor", zaključio je u priopćenju.

Podsjetimo, ribočuvari su u noći s četvrtka na petak (7.3. - 8.3.) hitno intervenirali zbog naglog pada vodostaja rijeke Neretve od 237 cm u roku od 75 minuta, ali i samo 48 sati kasnije kada je vodostaj pao 200 cm za dva sata.

"Ponovno je spašavana naša Meka koja je ostala zarobljena i ponovno su naši ribočuvari bili na visini zadatka. Svaka riba nam je bitna i svaka je naše blago. Borit ćemo se za svaku ribu svim raspoloživim sredstvima", poručio je tada predsjednik Upravnog odbora Neđad Selimotić.

Uzrok naglih padova vodostaja u ovako kratkom periodu još uvijek nije poznat.

Kopirati
Drag cursor here to close