AJ Kodex

Bitka za Neretvu III: Hoće li ''Gornji horizonti'' dolinu Neretve pretvoriti u pustinju?

Vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska predstavljaju projekt ''Gornji horizonti'' kao ispunjenje energetskog sna iz prošlog stoljeća i ističu ekonomsku dobit.
Gospodarstvo / Ekologija | 03. 12. 2022. u 11:11 Al Jazeera Balkans
Bitka za Neretvu III

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U trećem dijelu serijala AJ Kodex autori serijala istražuju što će izgradnja tri nove velike hidroelektrane u okviru projekta ''Gornji horizonti'' značiti za stanovnike, endemski biljni i životinjski svijet juga Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska predstavljaju ga kao ispunjenje energetskog sna iz prošlog stoljeća i ističu ekonomsku dobit.

Zaštitnici prirode, stanovnici i brojni znanstvenici zabrinuti su da bi realizacija tog energetskog projekta dolinu Neretve i njene pritoke Bunu, Bregavu i Bunicu, prirodni rezervat Hutovo blato i ušće Neretve na jugu mogla pretvoriti u pustinju.

U prva dva dijela serijala "Bitka za Neretvu" autori AJ Kodexa govorili su o planovima različitih razina vlasti u Bosni i Hercegovini da izgrade najmanje 70 malih i sedam velikih hidroelektrana u slivu Neretve te borbi aktivista i građana da zaštite svoje rijeke od planova investitora.

Kopirati
Drag cursor here to close